Fotó: képernyőmentés, Rezistenta TV
(i)gazságügy
MTímea
2019. február 22. péntek, 12:17
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.

Felsorakoztak a kolozsvári ügyészek – mintegy kétszázan – pénteken a törvényszék épülete előtt tiltakozásképpen, hogy a kormány minden brüsszeli figyelmezetés ellenére továbbra sem áll el az igazságügy „reformjától”. Az ügyészek bejelentették, egy hétig felfüggesztik tevékenységüket. Hasonló tiltakozásokat helyeztek kilátásba péntek délután Bukarestben, Temesváron, Brassóban és más városokban is.

Frissítés: A konstancai bíróság az első, mely csatlakozott a kolozsvári kezdeményezéshez, szintén felfüggesztve a döntéshozatalt három napig.

A független igazságszolgáltatást követelő ügyészek többek között azt üzenték a kormánynak a plakátjaikon, hogy vonják vissza az alkotmányellenes sürgősségi kormányrendeletet, állítsák helyre a jogállamiságot, mert

nem létezhet független igazságszolgáltatás független ügyészek nélkül.

Azt is hangoztatták, hogy a bírák és ügyészek ellen eljáró különleges ügyosztály létrehozása a nyomásgyakorlás egy formája. A spontán tüntetésen Cristi Danileț bíró bejelentette, hogy egy hétig felfüggesztik tevékenységüket, és csak sürgős esetekben (kiskorúakat érintő ügyekben, távolságtartási végzések esetén, stb.) hoznak döntéseket, továbbá kezdeményezni fogják a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) tagjainak visszahívását.

A sürgősségi rendelettel átszabott igazságszolgáltatási törvények, illetve a vezető ügyészek kinevezési eljárásának módosítása miatt pár nappal ezelőtt az Európai Bizottság is aggodalmát fejezte ki, mert úgy vélik mind tartalmilag, mind formailag ellentétesek azokkal a javaslatokkal, amelyeket a román igazságszolgáltatást figyelemmel kísérő ellenőrzési és együttműködési mechanizmus (MCV) keretében valamennyi tagállam elfogadott. Azt kérték, hogy Bukarest hozzon létre független, átlátható mechanizmust a vezető ügyészek kinevezésére figyelembe véve a brüsszeli ajánlásokat.

Tudorel Toader kedden jelentette be a változtatásokat, melyek szerint a vezető ügyészi tisztségeket ezentúl bírák is megpályázhatják, ha korábban végeztek ügyészi tevékenységet, ami

az ügyészi és a bírói pálya összemosásával ér fel.

Arról is döntöttek, hogy a vádhatóságok, például a korrupcióellenes ügyészség vezetését legfeljebb 45 napig lehet ideiglenes ügyvivőkre bízni. A főügyészeket ezentúl nem a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) ügyészi részlegének kell véleményeznie, mely többször is szembeszegült már Toader javaslataival szemben, hanem a CSM plenáris ülésének, amelyben bírák és ügyészek egyaránt jelen vannak.

A sürgősségi rendeletet a kormányzó erőkön kívül itthon is mindenki bírálta, főleg azért mert Toader nem egyeztetett az igazságszolgáltatás szakmai szervezetével, ugyanakkor semmi sem indokolta az azonnal hatályba lépő rendelet elfogadását. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) bejelentette, hogy indítványt nyújt be az igazságügyi miniszter ellen, mert bebizonyosodott, hogy egyedüli rögeszméje az igazságszolgáltatás szabotálása és a saját bűnözőik megvédése.

comments powered by Disqus
Az mondjuk érthetetlen, miért kellett másfél évet várni a döntésre.
Mert azok a francos kisebbségek állandóan elnyomják őket a saját szent földjükön. Mint anno, a grófok.
Miért sajnálják ki a mogyorót a csokiból, ha az román piacra kerül? Hány termék alkalmaz kettős mércét Nyugat és Kelet között?
Elterelné a légi forgalmat a város fölül egy ideges honatya.
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Líceumi diákok készítették, egy tapasztalt filmes óvó szárnyai alatt, és irtó bájos.
A kolozsvári kutatóval a magyar rockzene és a kommunista rendszer viszonyáról beszélgettünk. Azt is elárulta, hogy szerinte melyik a rendszerváltás zenekara.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(