abszurd
Szerző: Adrian Niță
2019. február 18. hétfő, 18:09
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.

Románia kormánya már több hónapja háborút folytat Románia polgáraival és magával az egész országgal is. Itt

nem egyetlen ember igyekezetéről van szó, ahogy azt sokan állítják,

aki így akarná elleplezni törvénytelenségeit és aki lerombolna mindent, ami az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos, hanem egy folyamatos, minden szinten jelenlévő és néhány tucat vagy száz, tisztségekkel rendelkező személy által megvalósított törekvésre gondolok.

Ennek a háborúnak a csúcspontja ezekben a napokban kerül a felszínre, amikor az állam intézményei nyíltan Románia érdekei ellen dolgoznak: arra gondolok, hogy Codruţa Kövesit gyanúsítottként rendelték be az igazságszolgáltatáson belüli bűncselekményeket vizsgáló felügyelőségre. Bár a vádakról, az ügyről és más hasonlókról nem ismeretesek adatok, az a tény, hogy a meghallgatásra pénteken került sor, azt mutatja, hogy a kormány minden erejével megpróbálja megakadályozni Codruţa Kövesi jelölését az európai ügyészi tisztségre. Ez teljesen érthető, tekintettel a bűnözők félelmére Kövesitől, akit nem túl régen távolítottak el önkényesen az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) éléről.

Láthatjuk, az állam intézményei és Románia kormánya

ahelyett, hogy büszkék lennének arra, hogy egy román kerülhet egy megtisztelő európai tisztségbe,

mindent elkövetnek e jelölés megakadályozása érdekében. A körülményeket nem ismerőknek mondjuk el, hogy egy franciaországi és egy németországi jelölt melletti jelenléte a végső listán egy előző eljárás eredménye, melynek során egy független (ismétlem: független) bizottság megvizsgálta az első benyújtott aktát és aztán az összes jelöltet meghallgatta (valójában a 24 beválogatott jelölt közül csak az első kör után kiválasztott legjobb 11 jelöltet hallgatták meg személyesen – a szerk.). Ezen eljárás során Kövesi kapta a legtöbb pontszámot. Ki kell hangsúlyozni, hogy az első helyre kerülés nem bizonyos politikai aspektusoknak, vagyis nem valamelyik európai párttól kapott támogatásnak volt köszönhető, hiszen a kiválasztási eljárásban sem az Európai Parlament, sem az Európai Bizottság nem volt érintett.

A politikai rész még csak most kezdődik, vagyis az európai parlamenti és a bizottsági meghallgatásokkal, miáltal az eljárások átláthatóvá, nyilvánossá, vagyis politikaivá válnak. Pontosan ebben a kontextusban lett volna normális, ha a román intézmények támogatják, vagy ha nem kedvelik Kövesit, akkor legalább legyen annyi tisztesség bennük, hogy ne ellenezzék.

Meggyőződésem, hogy a kormányon lévők azt fogják mondani, az egész véletlen egybeesés,

nincs semmilyen kapcsolat az eljárás és az európai intézményekben ezen a héten tartandó meghallgatás között. Ez teljesen hamis állítás: a kormány és tagjai már néhány napja szóba hozták Codruţa Kövesi ügyét. Sőt, a hivatallal való visszaélés vádját és az összes többit már az előző években kivizsgálták, amikor a kérdéses ügyeket lezárták (a szerző itt téved, a hivatallal való visszaélési vád alapját állítólag Sebastian Ghiţă 2018. decemberi feljelentése képezi – a szerk.). Amennyiben most egy másik, a korábbiakkal kapcsolatban nem álló ügyről van szó, megmagyarázhatatlan az a sürgősség, mellyel meghallgatásra hívták.

A véletlen egybeesést cáfoló másik tényt a magas tisztségekben ülő személyek nyilatkozatai képezik; különösen Tudorel Toader jelentette ki nemrég, hogy nem ő dönt majd arról, támogatják-e Kövesit, vagy sem, hanem a miniszterelnök, de ugyanakkor a „jogi tényhelyzet” ismeretére is szükség van. Más szavakkal, a Kövesiből európai ügyészt csinálni akaró európai intézmények állítólag nem ismerik a romániai helyzetet. Az európaiak jó szakembernek és erkölcsileg feddhetetlennek ismerik Kövesit, márpedig a valóság, Toader állítása szerint, teljesen más: Kövesi nem jó szakember és erkölcsileg sem feddhetetlen.

Tehát, még

mielőtt (hangsúlyozom: mielőtt) megnyitották volna az ügyét és meghallgatásra hívták, Tudorel Toader már kijelentette, hogy tud valamiről,

ami érinti Kövesit és érv lehetne jelölése ellen. Vagyis tudott arról, hogy ügyet gyártanak róla. Vajon nem hasonlít ez az egész a bolsevik diktatúrára, amikor – az 50-es években – ügyeket gyártottak azoknak, akik szemben álltak a kommunistákkal?

Az a valóság, amiről Tudorel Toader és Románia kormánya beszél, sajnos nem egy egyszerű filozófiai fogalom. Nem a kormány és az európai intézmények közötti filozófiai különbségekről van jelen esetben szó. Ha így lenne, akkor az e sorokat író kommentátor könnyen megoldhatná az ügyet. A kormányon lévők valósága sajnos bűnözőkre, tolvajokra és mindazokra érvényes féligazságok, akik szembe kerültek a törvénnyel Romániában. A kormány háborúban áll mindazokkal, akik tisztességesen és becsületesen élnek és dolgoznak, mindazokkal, akik az igazságot és az igazságosságot szeretik, mindazokkal, akik a jogállamiságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét támogatják. Románia kormánya Romániával áll háborúban.


Az alcímeket a szerkesztőség adta.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29986
Ha Európa ferde szemmel néz Magyarországra, akkor Románia kedvezőbb fényben tűnhet fel. És mégsem.
Nem mi állítjuk ezt, hanem egy civil szervezet, mely kielemezte a jelölteket.
Másodjára is meghívták Dragneát a TVR legnézettebb műsorába, pedig az elsőből is botrány volt.
A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium hagyományos udvari bálja idén is megdobogtatta a szíveket.
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Tegnapelőtt költözött az intézmény Jeruzsálembe. Tegnap hó, mégsem! Ma megint költözik. A román diplomáciai szappanopera folytatódik.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.
„Magyar az, akinek fáj Trianon”. De hogyan lehet feldolgozni ezt a traumát? És kinek a felelőssége?
A gyűlölet magasztalói és prédikálói visszafordítják a román társadalmat abba a korba, amikor a nacionalista hév pótolni tudta a sokak számára hasznos racionális megoldásokat.
A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Bár Nagyvárad gyógyszerészettörténeti emlékeit a rendszerváltás után szétlopkodták, az irgalmas rendiek Gránátalma patikájának berendezése túlvészelt minden viszontagságot. A katolikusok teljesen önerőből feltárták, leltározták és most a közönségnek is megmutatják.