Volt? Nem volt?
Szerző: Mihai Vacariu
2019. február 11. hétfő, 19:05
Amikor egy miniszterelnök asszony mellbedobással győzi meg a tárgyalópartnereit.

Amikor megláttam a neten néhány fényképet az Európai Unió hivatalosságaival találkozó, lyukacsos ruhába öltözött Dăncilă asszonyról, előbb jól megdörzsöltem a szemeimet,

majd felkiáltottam, mint a paraszt a zsiráf láttán: Ilyen nincs!

És tényleg úgy hiszem, hogy nincs. Még mindig meggyőződésem, hogy vicces internetezők mémje, akik, azt hiszem, minden határt átléptek. Lehet viccelődni és gúnyolódni a kormányzóink és politikusaink rovására, de azért mindennek van határa. Olyan emberekről van szó, akik egy (európai!) országot irányítanak, ők képviselik Romániát és a román népet, méghozzá Brüsszelben és mindenféle rosszakarók gúnyt űznek őuraságaikból a neten.

Szintén ezek a rosszakarók gyártottak mindenféle buherált fényképet a hölgyről: hol Miss Piggy volt, hol más állatocska, hol mit tudom milyen hajkoronája volt és így tovább. Ezek még úgy, ahogy elmentek, de ismétlem: ezzel a lyukacsos ruhájú Dăncilă asszonyt ábrázoló képpel tényleg túlzásba estek. Jó emberek, azért arra is gondoljatok, hogy a miniszterelnök asszonynak is van férje, családja, rokonai, barátai –

mit fognak mondani, ha meglátják róla ezeket a képeket? És mit gondol majd a nép?

Tudják meg, hogy egy pillanatig úgy gondoltam, a képek valódiak, mert megjelentek mindenfelé és ha jól emlékszem, még egy videót is láttam, de a mai technológiával bármit megcsinálhat az ember! Így hát újra azt mondtam magamban: Ilyen nincs!

Be kell vallanom, hogy jelentéktelenségemben még az a gondolat is átfutott a fejemen, hogy Dăncilă asszony azért vette magára azt a ruhát, mert Liviu úr ezt kérte tőle! Mintha látnám is, ahogy a hölgynek mondja: „Vedd fel, kérlek, Viorica, azt a lyukacsos ruhát, mert így majd jól rákoppinthatsz azoknak az EU-soknak az orrára, hogy ne üssék bele a mi dolgainkba! Bánjunk mi is úgy velük, ahogy ők velünk, a fene egye meg!” A hölgy meg azt válaszolja: „Ha így mondta Liviu úr, akkor így kell lennie!”

És hogy a vallomás teljes legyen, kezdtem arra gondolni, hogy ez a (valójában rosszmájú) feltételezés nagyon is hihető, tekintettel arra, hogy Liviu urat, szintén rosszmájúan, „Bolyhos”-nak nevezik! Talán Liviu úr a bolyhos ruhácskákat szereti, vagy ki tudja!

Persze azonnal elhessegettem az ilyenfajta gondolatokat és azt mondtam, hogy ez nem lehetséges, és

vagy az internetezők, vagy a multik, talán a bankok csinálták az egészet,

mert amúgy is megbántódtak a minap, vagy ha egyikük sem, akkor biztos Iohannis vagy Soros volt. Feltétlenül!

Hova jutottunk!

Már csak az hiányzott volna, hogy ezek Tudorel Toader miniszter úrról csináljanak mindenféle fényképeket és filmecskéket, bohóc szerepben, és mindenféle szavakat adjanak a szájába, hogy nem ő váltotta le Kövesit, hanem szintén Iohannis elnök és más hasonlókat. És, hogy teljes legyen a kínálat, még a belügyminiszter asszonyt is – hogy is hívják? aha, igen, Carmen Dan asszony – mindenféle nevetséges helyzetbe állíthatták volna, hol azt mondva, hogy napirendre tűzte a Schengenes ügyet, hol azt, hogy azok az EU-sok tagadták és így tovább, és így tovább.

Zárásul: azt hallom, hogy a neten keringő legutóbbi hülyítés az, hogy szintén ezek az EU-sok állítólag azt mondták, hogy Románia növekedési rátája 2019-re csak 3,8 százalék lesz és nem 5,5 százalék, amennyivel a kormányunk számol, az inflációs ráta pedig 3,3 százalék lesz és nem 2,8 százalék, ahogy a Dăncilă-kormány reméli!

Világos: ebben a hazácskában már nyugodt körülmények között sem lehet dolgozni!

És mégis, egy kérdés nem hagy nyugton: mi van, ha az a lyukacsos ruha tényleg létezett?! Nevetünk mi, viccelődünk, de – persze – maradunk a helyünkön!

Hülye egy komédia!


Az alcímeket a szerkesztőség adta.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29894
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.
A magyarellenes szurkolói megnyilvánulások sem szegik kedvét a Sepsi OSK futballcsapat tulajdonosának, aki ugyanolyan sikerrel próbálja megállni a helyét a román labdarúgás élvonalában, mint a kenyérpiacon.