leszámolás?
gycsaba
2018. november 19. hétfő, 20:21
Huszonkét hónap alatt három miniszterelnök és több mint 70 miniszter – ezt tudja felmutatni a 2016-os parlamenti választások óta a kormánykoalíció.
Nem hiába fenyegetőzött pár héttel ezelőtt Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) fővezére, hogy bármikor napirendre tűzheti(k) a kormány újabb átalakítását, ennek most jött el az ideje. A nagyobbik kormánypárt országos végrehajtó testülete hétfőn úgy döntött, megszabadul azoktól a miniszterektől, akik a pártvezetés szerint rosszul teljesítettek, és a 26-ból nyolc – többnyire kulcsfontosságú – minisztérium élén cserét javasol.
 
Liviu Dragnea és Viorica Dăncilă miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján a következő módosításokat jelentette be: 
 
  • Gazdaság: Dănuţ Andruşcă helyét Niculae Bădălău veszi át 
  • Munkaügy: tárcát vált Lia Olguța Vasilescu, érkezik Marius Budă
  • Közlekedés: Lucian Şova székébe ül be Lia Olguţa Vasilescu  
  • Regionális fejlesztés: Paul Stănescu Ilan Laufernek adja át a helyét 
  • Védelem: Mihai Fifor lemondott, Gabriel Leş lép a tárca élére 
  • Sport: Ioana Bran helyét Constantin Bogdan Matei kapja meg  
  • Távközlés: Bogdan Cojocaru távozik, Alexandru Petrescu az új miniszter
  • Kultúra: George Ivaşcut Daniel Breaz váltja
 
A hivatalos magyarázat nyilván az, hogy a miniszterek teljesítményét annak alapján értékelték ki, hogy milyen hatásfokkal ültették át a gyakorlatba a kormányprogramot. Viorica Dăncilă szerint az érintett területeken lendületet akarnak adni a kormányzati munkának, és a jövő évi uniós elnökség támasztotta kihívásoknak akarnak jobban megfelelni.
 
A kormány bírálói szerint azonban egyértelmű, hogy Dragnea egyszerűen leszámolt a párton belüli bírálóval és posztokat ajándékozott azoknak, akik hűségesek maradtak hozzá. Valószínűleg emiatt repült a tisztségéből Paul Stănescu is – aki eddig a fejlesztési tárcát vezette és a négy miniszterelnök-helyettes egyike volt –, aki a PSD másik két alelnökével együtt nyílt levélben szólította fel lemondásra Dragneát.
 
A kormányátalakítást még Klaus Iohannis államfőnek is jóvá kell hagynia. 

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28957

Beérkezett trackbackek

Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.
A magyarellenes szurkolói megnyilvánulások sem szegik kedvét a Sepsi OSK futballcsapat tulajdonosának, aki ugyanolyan sikerrel próbálja megállni a helyét a román labdarúgás élvonalában, mint a kenyérpiacon.
A szenátus ismét megszavazta az államfő által korábban kifogásolt jogszabályt.
Ha jobban belegondolunk, ezen nagyon nincs mit csodálkozni. Tessék, a magyarázat.
A katolikus egyház is halad a korral, ha a pápalátogatás megszervezéséről van szó.
Ki kell találni valamit a hasznosításukra, döntöttek a háromszéki elöljárók.
Aztán be is zárt, de közben jól megnéztük magunknak a nemzetközi ebseregletet, és saját győzteseket is választottunk, ha már kutyaszépség és verseny.
Megalapozottak-e az Afrikával kapcsolatos sztereotípiáink? Erről is beszélgettünk Lukács János Istvánnal, aki nemrég tért haza ugandai önkénteskedéséből. Azt is elárulta, milyen erdélyi magyar vonatkozása van az afrikai országnak.
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.