Hargita megyei iskolákban fűti a nemzeti érzelmeket a csendőrség

A „hazafias értékeket” propagálják a tanintézetekben.
Hirdetés

Felemelő üzenetekkel, iskolai ünnepségek és versenyek keretében készíti fel a román ifjúságot a centenárium ünneplésére a csendőrség. Hol máshol, mint Hargita megyében? Dan Iamandi, az intézmény vezetője az Agerpres szerint hétfői sajtótájékoztatóján nem is titkolta, hogy a cél a hazafias érzelmek szítása. Szó szerint idézzük:

„Most, száz évvel a nagy egyesülés után sokkal inkább meg kell emlékeznünk történelmünk ezen pillanatáról, mint bármikor máskor; felemelő érzelmeket kell elültetnünk, a hazafias értékek szeretetét és megbecsülését, a hazával szembeni kötelességét és az ősök iránti tiszteletet, akik drágán megfizettek a nemzeti egység eszméjéért.”

Az eszmék fennköltségéhez képest elég fantáziátlan, „Centenar Info” néven futó eseménysorozatot a megyei tanfelügyelőséggel közösen, november elseje és december elseje között szervezik meg a csendőrök hét Hargita megyei iskolában. Azaz jóformán a megye valamennyi román iskolájában.

A csíkszeredai Octavian Goga Főgimnázium és Liviu Rebreanu Általános Iskola, a székelyudvarhelyi Marin Preda, a gyergyószentmiklósi „Sfântu Nicolae”, a maroshévízi Andrei Şaguna gimnázium mellett a borszéki Zimmethausen és a hollói szakközépiskolákban is „fellépnek” a csendőrök.

Hirdetés