Háborúk a kolozsvári színpadon

Világháborús centenárium az Interferenciákon, a fesztivál előtt pedig Tompa-rendezés és közösségi színház újítja a kolozsvári magyar színház műsorát.
Hirdetés
Javaslatként kezeli az új évad tervét, melyet a jövő évi költségvetés függvényében valósít majd meg a színház – indította évadismertető sajtótájékoztatóját Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója. 
 
Az anyagi bizonytalanság ellenére a színház igyekszik bepótolni az elmúlt évadból elmaradt terveket, így az első bemutató is az eredetileg márciusra tervezett A velencei kalmár lesz szeptember 28-án a nagyteremben, Tompa Gábor rendezésében.
 

Októberben számos fesztiválmeghívásnak tesz eleget a társulat:

  • az Adrian Sitaru által rendezett Illegitim előadás Szatmárnémetiben a Tranzit Fesztiválon, majd Bukarestben, a Nottara Színház által szervezett Fest(in) pe Bulevard Nemzetközi Színházi Fesztiválon vendégszerepel;
  • az Angyalok Amerikában című kétestés előadás pedig az Országos Színházi Fesztiválra kapott meghívást.
 

Közösségi színházi módszerekkel, 

fiatalokkal készített fókuszcsoportos interjúkra alapozva készül a színház második bemutatója, melyre november elején kerül sor. A Sipos Krisztina által vezetett projekt munkacíme Under Construction, központi témája a felnőtté válás. 
 

Interferenciák 16 meghívott előadással

November 22-30. közt hatodik alkalommal szervezi meg a színház az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivált. Az idén kilenc naposra tervezett találkozóra 16 megívott előadás érkezik Oroszországtól Litvániáig, Portugáliától Izraelig, olyan rendezők alkotásai, mint Anna Badora, Stathis Livathinos, Horváth Csaba, Milo Rau, Luk Perceval, Urbán András, Toni Servillo, Eimuntas Nekrosius, Ilan Ronen, Nuno Cardoso vagy Klim Kozinsky. 
 
A fesztivál témája az első világháború százéves évfordulójának apropóján a Háborúk.
 

A Fiatal rendezők

pályázat nyertes produkcióját, Leta Popescu In(vizibil) című stúdióelőadását az évad második felében mutatják majd be, utána pedig a pályázat másik két nyertes projektje, a Ioana Păun által javasolt Zsoldos, valamint az Andrei Măjeri rendezésében készülő Las Meninhas is bemutatásra kerül.
 
Márciusban mutatja be a társulat Botond Nagy rendezésében Henrik Ibsen klasszikusát, a Nórát. Az évad végén mutatják be Frank Wedekind Lulu című drámáját Eszenyi Enikő rendezésében, illetve elkezdődnek Brecht Kurázsi mamájának próbái is. Az előadást Armin Petras, a berlini Maxim Gorkij Színház és a stuttgarti Schauspiel volt igazgatója rendezi a Drezdai Állami Színházzal koprodukcióban. 
Hirdetés