Illusztráció | Fotó: Tusványos Press
nők a politikában
MTímea
2018. július 27. péntek, 20:46
Kicsit vadállattá kell válnia egy nőnek ahhoz, hogy érvényesülni tudjon a közéletben.

Ha számszerűsítjük a női politikusok jelenlétét az erdélyi magyar politikai életben, kiderül: igencsak alulreprezentáltak a nők a közéletben. Országos szinten 15-20 százalék a nők aránya a parlamenti képviseletben, az önkormányzatoknál ennél sokkal rosszabb a helyzet. Az RMDSZ pedig más pártokhoz képest sereghajtó ebben a kérdésben - adta meg az alaphangot Horváth Anna volt kolozsvári alpolgármester a Nőileg által szervezett tusványosi panelbeszélgetésen.

Beszélgetőtársa, Sándor Krisztina Tusványos-szervező, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke a másik két párt szempontjából vizsgálva meg a kérdést megállapította: még rosszabb a helyzet, mint az RMDSZ-ben.

De miért is baj ez? Horváth szerint vannak olyan ügyek, melyeket csak egy nő tud hitelesen képviselni, nem lehet elvárni Kelemen Hunortól, hogy a méhnyakrákról vagy a mellrákról beszéljen. Ezeknek a témáknak a képviseletére is szükség van, mert ezek is a társadalom részét képezik. Az elöljáró a pozitív diszkrimináció és a női kvóták mellett érvelt annak érdekében, hogy minden harmadik személy nő legyen a politikában.

Ezzel szemben Sándor Krisztina azt hangsúlyozta, a nők szerepvállalása nem lehet öncél. Ne azért kerüljenek fel nők például jelöltállításkor a pártok listáira, mert kell legalább egy nő is szerepeljen rajta, hanem azért, mert rászolgálnak. A nőkre jellemző gondolkodásmód egyébként is fontos eleme lehet a politikának, még ha a gyakorlatban jelenleg inkább az valósul meg, hogy a férfiak döntenek, és a nőkre hárul a végrehajtás. Az is elhangzott: Székelyföldön sokkal macsósabb a közélet, és erősebbek a nőkkel szembeni sztereotípiák. Az autoritás viszont nem jön a tisztséggel, azt ki kell vívni. Egy kézdivásárhelyi hozzászóló úgy fogalmazott: kicsit vadállattá kell válni a közéletben ahhoz, hogy nőként érvényesülhessünk.

Horváth Anna igazságtalannak nevezte azt, hogyha egy nő téved valamiben, akkor az egész női nemet kárhoztatják, míg a férfiakkal sokkal engedékenyebb a nyilvánosság. Viorica Dăncila kormányfő baklövései jól példázzák ezt. Rengeteg kockázatot rejt a politikai szerepvállalás, a terhelési szint átlépésével könnyen hibázhat az ember.

Mi hajtja akkor mégis a nőket a politika felé? A család, az, hogy egy élhetőbb jövőt teremtsenek az utódok számára. Nehéz munka ez, de mindig akad elégtétel vagy sikerélmény, ami lendületet ad a folytatáshoz.

A beszélgetésnek végül az adott pozitív végkicsengést: lassan, de biztosan változni fog a nők aránya a politikában. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27558
Első alkalommal szervezték meg a leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek és más queer identitásúak (LGBTQ) felvonulását Kolozsvár főterén.
Nehogy a szomszéd megyei tanács alelnöke egyedül maradjon a bírsággal.
Klaus Iohannis Meleşcanu széke alá bújt, amikor a Pruton túli testvéreknek kellett volna segíteni.
Eddig olyan egyesületet elnökölt, amelybe Tulcea megyei önkormányzatok havonta 500 eurót fizettek be.
Maga Dan Barna nevezte így más pártok kísérleteit, hogy rátapadjanak az USR-Plus szövetségre.
Konzervativizmusról, liberalizmusról, populizmusról, az európai parlamenti választásokról és az Orbán-kormány működése által kiváltott kritikákról is beszélgettünk a Magyar politikai enciklopédia erdélyi szócikkszerzőjével.
Új felvételek kerültek nyilvánosságra a tragédiáról, amelyek újra beindították a szenzációhajhászást és az összeesküvés-elméletek gyártását.
Csíkszereda főterén fogják a Hargita megyei prefektus távozását is követelni.
Saját polgármesterjelöltje, Soós Zoltán is hátat fordít a szervezetnek.
Stelian Tănase szerint az RMDSZ elnöke vérig sértette a románokat, a bocsánatkérése pedig nem őszinte.
Román származású tudós nevét viseli.
Tíz évnyi pereskedés után született kedvező ítélet Hargita megye javára.
Egyre hajmeresztőbb dolgok szivárognak ki a PSD mai vezetőségi üléséről. Meg némi cigifüst.
A dohányellenes törvénytervezetbe bekerült pár hihetetlenül abszurd cikkely is.