Illusztráció | Tusványos Press
Függő boldogság
Timi
2018. július 27. péntek, 11:57
Kemény döntés, de legalább az egész életünket meghatározó változást hoz, ha szembenézünk a függőségeinkkel.

Kijózanító hatása van drogokról, alkoholról vagy az egyre nagyobb teret hódító telefonfüggőségről beszélgetni egy fesztiválon, ahová valószínűleg senki sem teázni jár. Tusványoson a Nőileg magazin szervezett panelbeszélgetést a témában, melynek keretében olyan elgondolkodtató adatok hangzottak el, mint például: nincs olyan székelyföldi - tágabb értelemben vett - család, melynek tagjai között ne legyen legalább egy szenvedélybeteg. Igaz, kevesen jutnak el a felismerésig, és látják be, hogy zavar van a működésükben.

A beszélgetés résztvevői a Nőileg munkatársai, Sebestyén Kinga és Pál Bíborka, valamint Gergely Dóra szociális munkás (Bonus Pastor Alapítvány) és Lackovics Károly felépült függő volt. Felsorolhatatlan hosszú a lista, hogy mi mindentől vagyunk képesek függni, a legelterjedtebb Székelyföldön (is) az alkohol-, a nikotin-, a drog-, a játék- vagy internetfüggőség. Kulturálisan, illetve társadalmilag beágyazott az alkoholfogyasztás, ha bejön a koma, meg kell tisztelni egy kupica pálinkával, de általában ha két ember találkozik, mi sem természetesebb, mint meginni valamit - hangzott el.

A probléma ott kezdődik, amikor a kényszer megjelenik, észrevétlenül bekövetkezik a kontrollvesztés, a mindennapok meghatározó kérdésévé válik a függőség tárgya, és deviáns viselkedésformát eredményez a fogyasztás. Lackovics Károly tíz évig volt a rabja az alkoholnak. Őszintén beszélt arról, hogy milyen nehéz a beismerés. Előbb-utóbb a függő eléri azt a mélypontot, amikor már semmi sem számít, (maga)tehetetlenné válik, és egyetlen cél hajtja: a kényszeres vágykielégítés. Lackovics szerint az igazi mélypont akkor következik be, amikor a család és a barátok is elfordulnak az embertől, nem marad semmi és senki.

Gergely Dóra hosszú évek óta foglalkozik szenvedélybetegekkel és úgy látja, komoly kihívást jelent szembenézni a függőségekkel. A gyerekek fokozottan ki vannak téve a függőség veszélyének, ma már nincs abban semmi meglepő, hogy konkrétan pánikrohamot kap egy fiatal, ha elveszik és nem látja a telefonját. A szakember szerint mindig meg kell találni azt az okot, ami a függőséghez vezetett, hiszen valami előli menekülés hajtja egy álomvilágba a függőket. Ma már szerencsére minden nagyobb városban vannak szakemberek, akik segítik a szenvedélybetegeket.

A terápiák általában 9 hónapig tartanak, de vannak 12 naposak is. A leghatékonyabbak Gergely Dóra szerint a csoportos terápiák, amelyek során azt érezheti a páciens, hogy nincs egyedül a problémával. Amit viszont nem lehet megúszni, az az őszinte szembenézés a múlttal, a függőség következtében elkövetett cselekedetekkel. A drogfüggőknek a legnehezebb, a folyamatos szerhasználat 2-3 év alatt taccsra vágja a függőt, a személyiség pedig nehezen visszafordítható torzulásokon megy át. Ráadásul akár egyszeri droghasználat után is kialakulhat a függőség - véledett Gergely Dóra.

Lackovics úgy fogalmazott: apró darabokra szedték szét az egész életét a rehabon, ami olyan kemény folyamat volt, hogy az első három hét minden napján ki akart szállni. Lackovics tapasztalata az, hogy hasznos lehet, ha a függő családja is terápiába kezd, mivel a szenvedélybeteg nagy mestere a játszmáknak, önmagán kívül megvezet bárkit, így könnyen sérülnek a kapcsolatai. Ugyanakkor az önismeret elkerülhetetlen feltétele a gyógyulásnak. 

Mit üzenne szenvedélybeteg önmagának a felépült függő? - hangzott el a kérdés a panelbeszélgetés végén. Azt, hogy ne zárja ki a külvilágot, legyen tudatos és nyitott a világ dolgaival szemben, és felejtse el a skatulyákat. 

Valljuk be, ezt a tanácsot nem is olyan nehéz megfogadni.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27547
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.
A szenátus ismét megszavazta az államfő által korábban kifogásolt jogszabályt.
Ha jobban belegondolunk, ezen nagyon nincs mit csodálkozni. Tessék, a magyarázat.
A katolikus egyház is halad a korral, ha a pápalátogatás megszervezéséről van szó.
Ki kell találni valamit a hasznosításukra, döntöttek a háromszéki elöljárók.
Aztán be is zárt, de közben jól megnéztük magunknak a nemzetközi ebseregletet, és saját győzteseket is választottunk, ha már kutyaszépség és verseny.
Megalapozottak-e az Afrikával kapcsolatos sztereotípiáink? Erről is beszélgettünk Lukács János Istvánnal, aki nemrég tért haza ugandai önkénteskedéséből. Azt is elárulta, milyen erdélyi magyar vonatkozása van az afrikai országnak.
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.
Több mint félszáz egykori politikai fogoly holtteste vár a végtisztességre.
Hiába nyert decemberben Román Kupát a kanadai Don MacAdam, alig két hónap után kirúgták.
A székely foci körül terjengő etnikai botrányfelhő értelmezése, (helyi) román szemszögből. Jó is, nem is.
A Világörökség számos helyszínét adó gazdag kultúra, gyönyörű tengerpart, kiváló ételek – így jellemzik Vietnámot „túravezetőink”, a kolozsvári Bíró Sára, Sánta Levente és Toró Tamás. Útibeszámolónk második részében az ország északi, középső és déli részén kalandozunk.
A székelyudvarhelyi Berecz Edgárt mostanság a lovas akrobatika foglalkoztatja, de volt már minden, amit csak el lehet képzelni.