Vérszegény lehet Kolozsvár

A betegek nem mennek szabadságra, de a véradók igen. Adj vért nyáron is – szólít fel a vérközpont.
Hirdetés

Drámaian csökkent nyáron a kolozsvári véradók száma, naponta alig 30-an adnak vért, jelentette be az itteni regionális vérközpont. A kolozsvári és környékbeli kórházak és klinikák vérigénye közben egyáltalán nem csökken ebben az évszakban, sőt.

A betegek nem mennek szabadságra, folyamatosan szükségük van vérre, figyelmeztet a központ, amely felhívja a kolozsváriakat, jöjjenek nyáron is vért adni az Eszterházy / Nicolae Bălcescu utca 18 szám alá hétfőtől péntekig, 7:30 és 13:30 óra között. 

Itt vért adhat minden olyan román és uniós állampolgár, aki Romániában él, 18 és 60 év közötti, több mint 50 kiló, szabályos (60-100 bpm) a pulzusa, nem műtötték az elmúlt fél évben, nem állapotos, nem ivott alkoholt a véradás előtti 48 órában, nem kezelik szív- vagy vesebetegséggel, nincs nagy vérnyomása, pszichikai betegsége, hepatitisze, TBC-je, maláriája, szifilisze és még pár betegsége, amelyet a vérközpont itt részletez.

A véradók közül a helyszínen is kiszórhatják, akiket vérszegénynek találnak vagy túl kevés vasat találnak a vérében. Mindez egy szabadnappal, ingyenes vértesztekkel, hét étkezési jeggyel, 50 százalékos tömegközlekedési kedvezménnyel jár. Két véradás között mindenki tartson egy legalább 70 napos szünetet, figyelmeztet a vérközpont.

Hirdetés

Ugyanezt az üzenetet erősítette meg ma az egészségügyi minisztérium, amely szerint nyáron 20-25 százalékkal csökken a véradók száma, miközben megnövekedik a vérszükséglet, mert nyáron több a közúti baleset. Sorina Pintea szakminiszter értékeli a regionális vérközpontok kampányait, amelyekkel több önkéntes véradót próbálnak szerezni, de úgy véli, a hiány akkora, hogy az országos hematológiai központ kellene lépjen egyrészt a szükséglet pontos felmérésével, másrészt konkrét intézkedésekkel, mint például a nyitvatartási idő meghosszabbításával.

Az sem ártana, ha a személyzet (kezdve a kapustól) minden vérközpontban sokkal barátságosabb lenne az önkéntes véradókkal, és úgy szerveznék meg a munkát, hogy ne kelljen a véradóknak órákig sorban állniuk – adják az ingyenes PR-tanácsot maguk a véradók a kolozsvári központ felhívása alatti, tucatnyi kommentben.

Hirdetés