Öt gyermek életét mentette meg egy Bihar megyei szervdonor

Egy család tragédiája öt válságos állapotban lévő gyermek számára hozott reményt. Ezzel együtt sajnos egy év alatt drasztikusan csökkent a szervdonorok száma.
Hirdetés

Öt válságos állapotban lévő gyermek életét menthette meg az az érkörtvélyesi édesanya, aki beleegyezett, hogy a végzetes balesetet szenvedett 14 éves fia szervdonor legyen. A baleset múlt hét csütörtökön történt Érkörtvélyesen: a fiú biciklizés közben figyelmen kívül hagyta a STOP-táblát, aminek következtében egy autó elgázolta. Súlyos állapotban szállították a nagyváradi Megyei Kórházba, ahol megműtötték, de az agyában keletkezett vérömleny miatt három nap múlva beállt az agyhalál.

Miután az anya felfogta fia halálát és beleegyezett a szervátültetésbe, kedd délután elvégezték a szervek eltávolítását: a szívet Marosvásárhelyre, a veséket Kolozsvárra, a szaruhártyát Bukarestbe szállították. A májat az a 18 éves nagyváradi lány kapta, aki nemrég gombamérgezés miatt került kórházba, állapota viszont a több mint tízórás műtét után is válságos maradt. A tüdőt az eurotranszplantációs program keretében Bécsbe vitték.

A váradi transzplantációs koordinátor, Carmen Pantiş közlése szerint jelenleg több százan szerepelnek a várólistákon Romániában: több mint 3000-en vesére, 600-an májra, 200-an szaruhártyára és 40-en tüdőre várnak. A túlélései esélyeik jóval rosszabbak a tavalyhoz képest, ugyanis egy év alatt felére csökkent a szervadományozás.

Jó hír lehet azonban, hogy az egészségügyi minisztérium két hónapon belül új transzplantációs törvényt terjeszt elő, melynek előkészítését egy hamarosan felálló munkacsoport végzi majd el.

 

Hirdetés