Hármasba kapcsol a mérai csűrfesztivál

Bivalyerős a program idén is, az óceánon innen és túlról is lépnek fel előadók Erdély legszerethetőbb fesztiválján.
Hirdetés

Aki a Mérai Világzenei Csűrfesztivál előző két kiadásán táncra perdült a Szarka-teleken, majd megpihent a közeli gyümölcsösben, annak bizonyára fölösleges hangsúlyozni, miért ez a rendezvény az egyik legszerethetőbb a környéken. Idén augusztus 2–5. között ismét lesz légyott az öreg diófa alatt, a csűrszínpad előtt. 

A szervezők ezúttal azt ígérik, ráerősítenek a magyar és román nép- és világzenei vonalra, de kapunk majd észak-, közép- és dél-amerikai fülbevalót, s közben helyi ízeket, ínyencségeket is kóstolgathatunk. 

A rendezvény első napján, augusztus 2-án a szászcsávási Nadara indítja a mulatozást, a magyarországi folkpatikával, a Putripoppal, majd a budapesti Ferenczi György és a Rackajam zárja csűrbulit. 

Azoknak sem lesz okuk panaszra, akik az autentikus kalotaszegi hangokért szeretik a rendezvényt: pénteken kerül sor a Fölszállott a páva gálaműsorra, de színpadra lép a máramarosi Grupul Iza és a magyarországi Fonó zenekar, akik Európa és a világ számos, nagy nevű koncerttermeiben zenéltek már. A szervezők azt ígérik, este összegyűlnek a csűrben Kalotaszeg, Szászcsávás és Palatka legjobb muzsikusai, hogy hajnalig húzzák a talpalávalót.  

Tavaly ilyen volt a hangulat a Szarka-teleken:

Hirdetés

Szombaton, augusztus 4-én a kolozsvári közönség által jól ismert Nightlosers és a világhírű Besh o Drom mellett a chilei deRuts diktálja majd a táncrendet.

Vasárnap is dél- és észak amerikai ritmusok feszítik szét a csűrt: a Laura Lackey’s Rhythm Revue autentikus swing, jazz, blues és calypso ritmusokkal készül a mérai bulira, de érkezik a tavalyi nagy közönségkedvenc, a Guajiro Calentano is. A legnevesebb magyarországi cigányzenekarok vezetői által alapított Olah Gipsy Bands fesztiválzáró fellépése előtt a marosszéki Eztán készíti majd elő a terepet az udvari tánctéren.

Naponta az esti órákig kézműves, zenés, táncos foglalkozásokkal várják a gyerekeket, a helyi bivalymúzeumban pedig kalotaszegi gasztroudvart rendeznek be, ahol a helyi kistermelők biztosítják majd a fincsi házias falatokat. 

Méra könnyen megközelíthető: a fesztivál ideje alatt a kolozsvári kisállomástól és a Magyar Operától nap közben, sőt éjszaka is rendszeresen járnak buszok a faluba és vissza.

Hirdetés