A Székelykő alá költözik a Double Rise fesztivál

Több fa, több árnyék, több színpad, több fellépő, több hely, több látogató, s a TÖBBi. Kevesebb Torockó.
Hirdetés
Másodjára már kinőtte Torockót a tavalyelőtt indított Double Rise fesztivál, így idén június végén a fesztivál zöme, vagyis a könnyű- és népzenei színpadok, a kemping és a parkoló kiköltözik a faluból – tudtuk meg az idei Double Rise-t beharangozó sajtótájékoztatón. 
 
Ez volt egyébként az első olyan fesztiválbeharangozó, ahol nem hangzottak el együttesnevek, csak annyi, hogy a nagyszínpados fellépők már szerepelnek a fesztivál honlapján. A honlap betöltése most is egy élmény, úgyhogy nézzük inkább együtt a plakátot (most kaptuk a szervezőktől) a fősodratú magyar pop-rock zenekarok neveivel:
 
A Double Rise fellépői
 

Mi változik?

Egyszemélyessé vált a főszervező csapat: Gazdag Balázs maradt, részben Gondi Mátyás is, csak már nem fő.
 
Új a kommunikációs csapat, mert egy új szponzor (még titokban tartják a főszponzorokat, de hamarosan kiderülnek) „magasabb szintű” kommunikációt vár el: nagyobb lefedettséget, amit az eddigi, jórészt helyi csapat helyett immár Magyarországról bonyolítanak. De ez úgyis csak a sajtósokat érdekli, ugorjunk.
 
Új a helyszín: június 27-re gyakorlatilag komplett fesztiválfalut építenek Torockó mellé, még közelebb a Székelykő lábához, mint eddig, ahol több a fa és az árnyék, közel (70, illetve 200 méterre) lesz a kemping a kis- és a nagyszínpadhoz, és parkolni is csak a fesztiválparkolóban lehet majd. (Torockó nem azért Europa Nostra-díjas falu, hogy utcáit napokig többtonnás vasak lepjék el.)
 
Új a színpadi struktúra: 
  • a nagyszínpadon a tavalyi 12 után idén 17 koncert zajlik majd; 
  • a templomudvarról kiköltöző kisszínpadon délután friss erdélyi és Kárpát-medencei zenekarok mutatkoznak be, majd a nagyszínpados koncertek után ismert magyarországi rockbandák veszik igénybe a fesztiválozók frizuráját;
  • az elektronikus zenék színpadán a közel 40 erdélyi magyar, magyarországi magyar és romániai román DJ-t úgy osztják majd be, hogy délután a nyugisabb, este a partisabb ritmusokra bólogassunk;
  • megnő a folkszínpad mérete, és több lesz rajta a tánc: amatőr és hivatásos néptáncegyüttesek ropják, majd táncház hajnalig.
Új „udvarok” nyílnak a hegy lábánál: a folkudvar mellett életmódudvar nyílik étkezési, mozgási előadásokkal, jógával, pilatesszel és midennel, ami lazíthatja a headbang-görcsöt.
 
Új himnusz készül: a Hiperkarma már stúdiózik vele, a húsvétok után már halljuk és látjuk.
 
Új a totem: a szarvas helyett most farkas a plakátállat.
 
Új a perspektíva: a szervezők nyitni szeretnének a magyarországi, illetve Kárpát-medencei magyar közönség felé, és ezt első lépésnek szánják a nemzetközi nyitás felé.
 

Mi marad a régiben?

Továbbra is mindenkinek szóló, elsősorban magyar kulturális fesztivál akar lenni a Double Rise, négy nap alatt szeretné bemutatni Erdély és az erdélyi művészet sokszínűségét Csepán Gellért igazgatásával.
 
A művészeti és kulturális programok bent maradnak a faluban: komolyzenei koncertekért templomba kell menni, az unitáriusba, kiállításokért, irodalomért, színházért, slammelőkért, közéleti beszélgetésekért a Kriza János művelődési házba. Ennek udvarán lesz a fesztivál találkozási, beszélgetős és pihenőpontja. 
 
Ha valaki még Torockón is a közéletre izgulna rá, annak neveket még nem, de témákat már említettek a szervezők: a napi három beszélgetés a szórványkollégiumokat, aktuálpolitikai kérdéseket, magyar-magyar kapcsolatokat, a migrációt érinti majd.
 
Double Rise-szervezők
 
Vajas Albert folkszervező, Csepán Gellért kultúraszervező és Gazdag Balázs főszervező | Fotó: Szabó Tünde
 
Továbbra is számítanak a családosokra, és mivel ők előszeretettel töltötték idejüket a folkudvarban, idén is oda várják őket gyerekprogramokkal, több tájegységről származó, adatközlő zenészekkel, délután borkóstolókkal, táncoktatással, mondta Vajas Albert népzenész és folkszervező.
 
Maradnak a sportprogramok is, a beerpong egészen fesztiválbajnoksággá fejlődik, de ismét lesz techball (asztalifoci), rafting, sárkányrepülőzés, és bővítik a túrakínálatot.
 

Aki nem bírja ki év közben Double Rise nélkül,

annak Erdély több városában tematikus esteket – értsd: bulikat – szerveztek és szerveznek majd a fesztivál után is, ezekre is lassan beszivárog majd az irodalom és a közélet.
 
Tavaly közel 25 ezer fizetővendég látogatott ki a fesztiválra, idén még több embert várnak a szervezők, akik újságírói kérdésre, hogy milyen intézményi háttérrel dolgoznak, csak annyit árultak el, hogy több magyarországi és romániai civil szervezet, illetve egy-egy cég működik együtt a napfelkeltés fesztiválért. A jegybevétel egyébként a költségek 30-40 százalékát fedezi, a többit pályázati úton, illetve piaci szponzoroktól kapják.
 
Jegyek most éppen 249 lejért kaphatók, de ha ötöt veszel, csak négyet fizetsz.

Hirdetés