Fotó: Oláh Badi Levente
Hegymenet
szabot
2018. március 28. szerda, 18:04
Több fa, több árnyék, több színpad, több fellépő, több hely, több látogató, s a TÖBBi. Kevesebb Torockó.
Másodjára már kinőtte Torockót a tavalyelőtt indított Double Rise fesztivál, így idén június végén a fesztivál zöme, vagyis a könnyű- és népzenei színpadok, a kemping és a parkoló kiköltözik a faluból – tudtuk meg az idei Double Rise-t beharangozó sajtótájékoztatón. 
 
Ez volt egyébként az első olyan fesztiválbeharangozó, ahol nem hangzottak el együttesnevek, csak annyi, hogy a nagyszínpados fellépők már szerepelnek a fesztivál honlapján. A honlap betöltése most is egy élmény, úgyhogy nézzük inkább együtt a plakátot (most kaptuk a szervezőktől) a fősodratú magyar pop-rock zenekarok neveivel:
 
A Double Rise fellépői
 

Mi változik?

Egyszemélyessé vált a főszervező csapat: Gazdag Balázs maradt, részben Gondi Mátyás is, csak már nem fő.
 
Új a kommunikációs csapat, mert egy új szponzor (még titokban tartják a főszponzorokat, de hamarosan kiderülnek) "magasabb szintű" kommunikációt vár el: nagyobb lefedettséget, amit az eddigi, jórészt helyi csapat helyett immár Magyarországról bonyolítanak. De ez úgyis csak a sajtósokat érdekli, ugorjunk.
 
Új a helyszín: június 27-re gyakorlatilag komplett fesztiválfalut építenek Torockó mellé, még közelebb a Székelykő lábához, mint eddig, ahol több a fa és az árnyék, közel (70, illetve 200 méterre) lesz a kemping a kis- és a nagyszínpadhoz, és parkolni is csak a fesztiválparkolóban lehet majd. (Torockó nem azért Europa Nostra-díjas falu, hogy utcáit napokig többtonnás vasak lepjék el.)
 
Új a színpadi struktúra: 
  • a nagyszínpadon a tavalyi 12 után idén 17 koncert zajlik majd; 
  • a templomudvarról kiköltöző kisszínpadon délután friss erdélyi és Kárpát-medencei zenekarok mutatkoznak be, majd a nagyszínpados koncertek után ismert magyarországi rockbandák veszik igénybe a fesztiválozók frizuráját;
  • az elektronikus zenék színpadán a közel 40 erdélyi magyar, magyarországi magyar és romániai román DJ-t úgy osztják majd be, hogy délután a nyugisabb, este a partisabb ritmusokra bólogassunk;
  • megnő a folkszínpad mérete, és több lesz rajta a tánc: amatőr és hivatásos néptáncegyüttesek ropják, majd táncház hajnalig.
Új „udvarok” nyílnak a hegy lábánál: a folkudvar mellett életmódudvar nyílik étkezési, mozgási előadásokkal, jógával, pilatesszel és midennel, ami lazíthatja a headbang-görcsöt.
 
Új himnusz készül: a Hiperkarma már stúdiózik vele, a húsvétok után már halljuk és látjuk.
 
Új a totem: a szarvas helyett most farkas a plakátállat.
 
Új a perspektíva: a szervezők nyitni szeretnének a magyarországi, illetve Kárpát-medencei magyar közönség felé, és ezt első lépésnek szánják a nemzetközi nyitás felé.
 

Mi marad a régiben?

Továbbra is mindenkinek szóló, elsősorban magyar kulturális fesztivál akar lenni a Double Rise, négy nap alatt szeretné bemutatni Erdély és az erdélyi művészet sokszínűségét Csepán Gellért igazgatásával.
 
A művészeti és kulturális programok bent maradnak a faluban: komolyzenei koncertekért templomba kell menni, az unitáriusba, kiállításokért, irodalomért, színházért, slammelőkért, közéleti beszélgetésekért a Kriza János művelődési házba. Ennek udvarán lesz a fesztivál találkozási, beszélgetős és pihenőpontja. 
 
Ha valaki még Torockón is a közéletre izgulna rá, annak neveket még nem, de témákat már említettek a szervezők: a napi három beszélgetés a szórványkollégiumokat, aktuálpolitikai kérdéseket, magyar-magyar kapcsolatokat, a migrációt érinti majd.
 
Double Rise-szervezők
 
Vajas Albert folkszervező, Csepán Gellért kultúraszervező és Gazdag Balázs főszervező | Fotó: Szabó Tünde
 
Továbbra is számítanak a családosokra, és mivel ők előszeretettel töltötték idejüket a folkudvarban, idén is oda várják őket gyerekprogramokkal, több tájegységről származó, adatközlő zenészekkel, délután borkóstolókkal, táncoktatással, mondta Vajas Albert népzenész és folkszervező.
 
Maradnak a sportprogramok is, a beerpong egészen fesztiválbajnoksággá fejlődik, de ismét lesz techball (asztalifoci), rafting, sárkányrepülőzés, és bővítik a túrakínálatot.
 

Aki nem bírja ki év közben Double Rise nélkül,

annak Erdély több városában tematikus esteket – értsd: bulikat – szerveztek és szerveznek majd a fesztivál után is, ezekre is lassan beszivárog majd az irodalom és a közélet.
 
Tavaly közel 25 ezer fizetővendég látogatott ki a fesztiválra, idén még több embert várnak a szervezők, akik újságírói kérdésre, hogy milyen intézményi háttérrel dolgoznak, csak annyit árultak el, hogy több magyarországi és romániai civil szervezet, illetve egy-egy cég működik együtt a napfelkeltés fesztiválért. A jegybevétel egyébként a költségek 30-40 százalékát fedezi, a többit pályázati úton, illetve piaci szponzoroktól kapják.
 
Jegyek most éppen 249 lejért kaphatók, de ha ötöt veszel, csak négyet fizetsz.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25975
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.
A magyarellenes szurkolói megnyilvánulások sem szegik kedvét a Sepsi OSK futballcsapat tulajdonosának, aki ugyanolyan sikerrel próbálja megállni a helyét a román labdarúgás élvonalában, mint a kenyérpiacon.
A szenátus ismét megszavazta az államfő által korábban kifogásolt jogszabályt.
Ha jobban belegondolunk, ezen nagyon nincs mit csodálkozni. Tessék, a magyarázat.
A katolikus egyház is halad a korral, ha a pápalátogatás megszervezéséről van szó.
Ki kell találni valamit a hasznosításukra, döntöttek a háromszéki elöljárók.
Aztán be is zárt, de közben jól megnéztük magunknak a nemzetközi ebseregletet, és saját győzteseket is választottunk, ha már kutyaszépség és verseny.
Megalapozottak-e az Afrikával kapcsolatos sztereotípiáink? Erről is beszélgettünk Lukács János Istvánnal, aki nemrég tért haza ugandai önkénteskedéséből. Azt is elárulta, milyen erdélyi magyar vonatkozása van az afrikai országnak.
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.