Visszafogottabb városnapokkal készül idén Sepsiszentgyörgy

Csökkentik a programok számát, de nem adnak alább a minőségből a Szent György Napokon – ígérik a szervezők, akik máris ismertették a nagyszínpadi programot.
Hirdetés

Idén április 21–29. között szervezik meg a Szent György Napokat, immár 27. alkalommal. A szervezést komoly kihívás elé állította, hogy a román kormány elvont hétmillió lejt a város költségvetéséből, így körülbelül 20 százalékkal kevesebb pénz jut az ünnep megszervezésére, mint tavaly – derült ki a mai sajtótájékoztatón.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta: bár csökkentették a programpontok számát, minőségben azonban nem kötöttek kompromisszumot. A hagyományokhoz híven, a kilencnapos eseménysorozat két részből tevődik össze:

a szombattól csütörtökig tartó kulturális hétből és a háromnapos fesztivál-hangulatú hétvégéből.

A kültéri programok négy színpadon és a természetesen a belváros utcáin és terein zajlanak. A Főszínpad a mostani korcsolyapálya előtt, arccal a színház fele kap helyet. A Közösségi színpad a Szent György térről a védettebb, csendesebb, családiasabb 1956-os emlékparkba költözik. A kultúrkerti színpad a Székely Nemzeti Múzeum hátsó udvarán lesz, a borudvarral együtt, az Ifjúsági színpad pedig idén is a polgármesteri hivatal parkolójában kap helyet.

A kézműves vásár a Székely Nemzeti Múzeum előtt, a Kós Károly utcában, a Mihai Viteazul Főgimnázium és a Kriza János utca sarka között, illetve a Gróf Mikó Imre utcában lesz.

A lacikonyhákat a Lábasház elé, a Kórház utca és a Gróf Mikó Imre utca közé állítják fel. A Kórház utca-Kriza János utca útvonalat nem zárják le a közúti forgalom előtt.

A Szent György Napok nyitóhangversenyére hagyományosan a Gyár utcai Krisztus Király római katolikus templomban kerül sor. Idén egy hazai szuperprodukcióval indul a városünnep. Carl Orff Carmina Burana című zeneművét három zenekar,

öt kórus és három szólista adja elő.

A sepsiszentgyörgyi Georgius és a Csíki kamarazenekar kiegészül a marosvásárhelyi filharmónia zenekarának hangszereseivel. Fellép a Vox Humana kamarakórus, a Pro Musica kamarakórus, a Canticorum női kar, a Plugor Sándor Művészeti Líceum Campanella gyermekkara, a Krisztus Király templom Laudate kamarakórusa, valamint Sebestyén-Lázár Enikő sepsiszentgyörgyi szoprán, Valentin Racovean tenor és Ştefan Ignat bariton, utóbbi kettő a bukaresti opera művészei. Vezényel: Steffen Schlandt (Brassó).

Hirdetés

A jegyek 40 lejbe kerülnek (a nyugdíjasok a jegyek 20 százalékát féláron vásárolhatják meg), és március 1-jétől lesznek kaphatóak online, illetve a Városi Jegyirodában (Szabadság tér 1.).

Véglegesnek tekinthető a főszínpad műsora – jelentette be a sajtótájékoztatón Knop Ildikó. A rendezvény programkoordinátora szerint az volt az alapvető szempont a műsor összeállításakor, hogy minél több irányzat kedvelőinek igényét kielégítsék. A helyieken kívül, pénteken 19 óra 30 perckor Gáspár Laci lép fel, majd 21 órától, a 2017-ben újraalakult Compact B zenekar játszik. Szombaton 19 óra 30 perckor a Moldova köztársaságban született Irina Rimes koncertezik, majd 21 órától a Wellhello hip-hop csapat produkciója következik, az estét az Anima Sound System 23 órakor kezdődő koncertje zárja.

A vasárnap este programját 19 órakor Szikora Róbert & R-GO legendás csapata kezdi, a zárókoncertet pedig a németországi Alphaville adja, 21 órától. A városünnep tűzijátékkal ér véget, amely idén 22 óra 15 perckor kezdődik. 

Hirdetés