Bíróság elé kerül az udvarhelyi miccs-botrány kirobbantója

A Neuer Weg egyesület nem csak a manipulált videó készítőjét jelentette fel, hanem azokat a véleményformálókat is, akik a botrány idején a magyarok ellen hangoltak.
Hirdetés

Gyűlöletre vagy diszkriminációra való felbujtás, illetve közösség elleni uszítás miatt  december 4-én a Neuer Weg egyesület és annak alelnöke, Hans Hedrich büntetőjogi feljelentést tett a székelyudvarhelyi miccs-botrány kirobbantója és több médiaorgánum/médiaszemélyiség ellen.

Marian Eugen Ion, alias „Militianul”, a manipulált videó készítője, Radu Banciu műsorvezető, a B1 TV csatorna, Iancu Bogdan és Scarlat Răzvan riporterek, a CANCAN bulvárlap és a Nea Nicu Facebook-oldal működtetője ellen született feljelentés a bukaresti, brassói és székelyudvarhelyi ügyészségeken, a Btk. 369-es és 368-as cikkelyeire hivatkozva.

Az egyesület közleménye szerint a felsorolt személyek egy álhír kapcsán olyan véleményeket fogalmaztak meg, amelyek kimerítik a gyűlöletre vagy diszkriminációra való felbujtás és közösség elleni uszítás bűntetteit. A felszított indulatok akár erőszakos cselekedetekbe is torkollhattak volna a nevezett személyek uszítására. A feljelentők úgy vélik, az ügy objektív kivizsgálása és az uszítók megbüntetése az államhatóság függetlenségéről és a román társadalom érettségéről, európaiságáról tanúskodna  a centenárium és a román EU-elnökség évében.

A jogi tanácsadást és a feljelentések szövegezését az AGFI (Advocacy Group for Freedom of Identity/Jogvédő Csoport az Identitás Szabadságért) biztosította a Neuer Weg egyesület számára. 

Hirdetés