Gyermekfesztivál a Szent László Napokon

A gyermekseregek ostromját az előző években is jól bírta a nagyváradi vár, most azonban minden eddiginél nagyobb „támadás” várható.
Hirdetés
Az ötödik Szent László Napok mégjobban ráerősít a gyermekeknek és családosoknak szóló programokra, derült ki a szervezők mai sajtótájékoztatóján. Nagy József Barna programfelelős az események sokaságára való tekintettel csak egy kis ízelítőt adott a gyermekfesztivál keretében sorra kerülő programokból. Idén két jurta várja látogatókat, fegyvereket lehet majd kipróbálni, lesz viseletbemutató, kézműves- és játszóház, rengeteg fajáték, népi mesterségeket lehet majd elsajátítani, eljönnek újra a tavaly népszerű gólyalábasok, és a Tintaló cirkuszban is lehet majd önfeledten szórakozni.
 
Jelen lesz a Legendárium csapata, akik ezúttal Szent László király köré épülő programokat hoznak magukkal. A lovagkirályról szól majd számos gyermekprogram a június 25-ei, vasárnapi napon is, amikor párviadal, ostromjáték és sok-sok meglepetés várja az érdeklődőket. Minden este lesznek kimondottan a gyermekeket megcélzó koncertek, a várudvaron felállított kisszínpadon nekik énekelnek majd Tompeti és barátai, az Evilági Együttes és a Libavonat.
 
Akárcsak a Szent László Napok többi rendezvénye esetében, a gyermekprogramokhoz is számos társszervező csatlakozott saját programjaikkal, ezekbe is beavatták a sajtó képviselőit a különböző szervezetek képviselői. Szántó Ildikó, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nagyváradi képviselője arról számolt be, mivel fő feladatuknak a hátrányos helyzetben élő gyermekek felkarolását tekintik, így közöttük is népszerűsítik a Szent László Napokat, hogy ők is részt vehessenek a fesztiváli kavalkádban, ugyanakkor önkéntes pedagógusokkal kézműves tevékenységekre várnak minden érdeklődő gyereket, elmondása szerint a 3–10 éves korosztályt célozzák meg.
 
Sziráczki Katalin, a Nagyváradi Kerekítő Közösség képviseletében arról beszélt, hogy ők a legkisebbeket és szüleiket várják immár hagyományosan a Kerekítő baba-mama sátorban, ahol idén is lesznek foglalkozások, de csak egy kis pihenőre, pelenkázásra, szoptatásra is be lehet térni. Itt kapnak ugyanakkor helyet a Holdvirág Dúlakör eseményei is, mint a sajtótájékoztatón Hoffmann Kinga dúla beavatott, ők a várandós kismamákat, a leendő és gyakorló anyukákat várják. Különböző előadásaik lesznek a sátorban, de pléldául kismamajógára is várják az érdeklődőket.
 
Kiss Balázs, a Máltai Szeretetszolgálat munkatársa arról számolt be, hogy ők szervezetten először vesznek részt a lovagkirály váradi ünnepén: egy bő fél napra, közel 80 gödöllői művész segítségével visszahozzák a reneszánszhangulatot a várba. Korhű zenével kísért táncházban, ostromjátékban, viselet és fegyverbemutatón és sok más programon vehetnek részt a gyermekek
 
 

Hirdetés