Új „művészgyár” került az érdeklődés központjába

Hazai és nemzetközi sztárokkal nyílik június 8-án az új kolozsvári művészkolónia a volt hűtőgyárban.
Hirdetés
A TIFF alatt, június 8-án nyílik meg Kolozsvár kortárs művészeti központja Centrul de Interes néven. A többértelmű nevet magyarra talán az Érdek(lődés) Központjának lehetne fordítani. 
 
Az Ecsetgyárból kivált művészkolónia az állomás mögötti Tehnofriget, a volt hűtőgyárat alakította át műtermekből és galériákból álló, kortársművészeti központtá. A megnyitó nagy durranásnak ígérkezik, mert Romániában most először mutatnak be Bill Viola-műveket, és a TIFF-kedvenc Cristi Puiu rendező ezúttal képzőművészként mutatkozik be.
 
Az új központ 3000 négyzetméterén 24 műterem kapott helyet, amelyekben 30 képzőművész, dizájner, építész dolgozik, öt galéria nyílik (Baril, Bázis, Camera, Sabot, Spațiu Intact) és négy projekthelyszín nyílik, 3 helyiséget pedig rezidens művészek foglalnak el. A központot a Transilvania Bank támogatja, a TIFF-el összekötött megnyitót pedig a kolozsvári városháza.
 
Sieranevada - plakátrészlet
 
A tavalyi TIFF-en látott Sieranevada rendezőjének, Cristi Puiunak a film utómunkálatai során készített fényképeit mutatja be a Baril galéria. Puiu keresztül-kasul járta Bukarestet, hogy olyan képet találjon, amely rá és a filmre is jellemző. 9000 fotót készített, az egyik lett a film plakátja, néhány másikat június 30-ig láthatunk a Baril galériában.
 
Bill Viola videóival évtizedek óta meggyőzően mossa el a határt a képzőművészet és a filmművészet között. Encounters címmel most először rendez számára Romániában egyéni kiállítás a Bázis Contemporary galéria, a videóalkotások július 15-ig láthatók.
 
Bill Viola kiállítás plakátrészlete
 
A Camera három kolozsvári művész (Radu Comșa, Irina Dumitrascu Magurean, Vlad Olariu), a Sabot a fiatal lengyel Mikołaj Moskal, az Intact a francia Valérie Mréjen munkáit mutatja be, és további képzőművészeti kísérletekkel lehet telítődni az A+, a Bázis és a Nano projekttermeiben.
 
Emellett kinyitja műhelyét a közönségnek Smaranda Almășan, Sorana Barb, Betuker István, Anca Brânzaș (rezidens művész/ INTACT PROJECTS), Răzvan Botiș, Alin Bozbiciu, Mircea But, Cîmpan Istvan, Gáspár Szilárd, Veres Szabolcs, Ioana Iacob, Natalia Lazurca (rezidens művész/ Művészek Egyesülete), Dan Măciucă, Alex Mirutziu, Vlad Olariu, Mihai Plătică, Bogdan Vrabie és Bogdan Greab (Reborn Bicycles). 

Hirdetés