Megelevenedik a középkor a nagyváradi várban

Hagyományőrző programok sokaságával vár a nagyváradi Szent László Napok. Ízelítőt is adtak a felcsendülő középkori muzsikából.
Hirdetés
A hagyományőrzés, a hagyományok továbbéltetése állt az idén június 19–25. zajló nagyváradi Szent László Napok újabb programpontjait bemutató május 30-ai, keddi sajtótájékoztató középpontjában. Az érkező újságírókat kellemes középkori muzsika és korhű ruhába öltözött férfiak és nők fogadták – ők a Karosi Turul Hagyományőrző Íjász Egyesület képviseletében érkeztek a váradi várban megtartott tájékoztatóra, hogy beszámoljanak a Szent László Napok keretében általuk szervezett eseményekről.
 
Amint azt az immár ötödik alkalommal megszervezett kulturális fesztivált rendszeresen látogatók megszokhatták, nincs Szent László Napok nívós kézművesvásár nélkül. Idén sem lesz ez másként – avatta be a részletekbe az újságírókat Pázmán Ida, a Nagyváradi Kézművesház Egyesület vezetője, a kézművesprogramok szervezője. A Partiumból, a Székelyföldről és Székről is érkeznek kézművesek portékáikkal a június 23–25. között a nagyváradi várban zajló vásárra.
 
Ugyanakkor a kulturális fesztivált csúcsra járató hétvégén a hagyományos mesterségekkel is megismerkedhetünk: Szabó Zoltán fafaragó Csíkszeredából érkezik a váradi várba, és kopjafát fog készíteni, Les Gábor nagybányai születésű fazekasmester az erdélyi díszítés rejtelmeibe avatja be az érdeklődőket, Czirják Enikő váradi ólomüvegkészítő a Darvas–La Roche-ház és a Fekete Sas-palota részelemeit készíti el, Lévai József bőrdíszműves sallangot – avagy a lovak felcicomázására használt bőrdíszt – készít, a szervező Pázmán Ida pedig a szalagszövés rejtelmeibe avat be, amelyeket a jurták felállításakor használtak elődeink. A legkisebbeknek pedig alkalmuk is nyílik néhány népi mesterségben kipróbálni rátermettségüket: lesz gyöngyfűzés, nemezelés, bútorfestés vagy éppen agyagozás is – írják közleményükben a szervezők.
 
Kovách Antal Csaba, a Karosi Turul Hagyományőrző Íjász Egyesület vezetője arról számolt be, hogy már javában zajlanak az általuk megálmodott, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által is felkarolt, a diákok számára szervezett, Szent Lászlóról és a lovagkirályról szóló legendákról szóló tanulmányi vetélkedő elődöntői, a döntőre pedig a Szent László Napok idején, június 23-án, Nagyváradon kerül majd sor, az ünnepélyes díjátadót pedig a várban tartják június 24-én, szombaton.
 
Akárcsak a zártkörű vetélkedő idején, a szombati nyilvános eseményen is megteremtik a kor hangulatát, Szent László-kori ruhákba öltözött hagyományőrzők, felpróbálható láncing, kaloda, valamint a Hollóének Hungarica együttes által szolgáltatott korhű muzsika várja az érdeklődőket a várban. Lesz ugyanakkor két 10. századi jurta is.
 
A Karosi Turul Hagyományőrző Íjász Egyesület ugyanakkor kisiskolásoknak egy rajzversenyt is meghirdetett a Szent László-év apropóján, az erre beérkezett alkotások egy részét pedig kiállítják a várban a Szent László Napok idején.
 
V. Korpos Dalma, a kulturális fesztivált szervező Szent László Egyesület elnöke zárásképpen arról számolt be, hogy az eseménysorozat hivatalos megnyitóját június 19-¬én, 19 órától a Szigligeti Színházban tartják, ahol az ünnepi beszédeket követően, a Hagyományok Háza szervezésében Szállnak a pávák cím alatt fellép a Magyar Állami Népi Együttes és a Fölszállott a páva televíziós népzenei és néptánc tehetségkutató verseny döntősei.
 
Lesznek bukovinai, magyarbődi, csíki, vajdaszentiványi, kalotaszegi, szilágysági, illetve mezőségi táncok is. Színpadra lépnek a Haraszti ikrek, a Mérai Cifra Táncegyüttes, a Jászság Gyermek Néptáncegyüttes, Busai Bori, Makula Zoltán, Ürmös Sándor, ifj. Ürmös Sándor, Gál Tibor, valamint szilágyszéri, szilágysámsoni, krasznai és szilágycsehi hagyományőrzők, és hallhatjuk Kubinyi Júliát, a magyar népdaléneklés kiválóságát.
 
Az eseményre a belépés ingyenes, de mivel a színház befogadóképessége korlátozott, a nagy érdeklődésre való tekintettel előzetes meghívóigényléshez kötött. A meghívókat a Szent László Napokat szervező Szent László Egyesület székhelyén, a Kálvin János utca 1. szám alatt lehet igényelni június 6-ától, keddtől, hétköznaponként 9 és 17 óra között.
 

Hirdetés