fotó: Szilágyi Szabolcs
Napoca
fsandor
2017. április 7. péntek, 14:41
Napoca, Napoca, Napoca – szinte csak ezt hajtogatta a kolozsvári polgármester. De miért Koloszvár?

Sajtótájékoztatón mutatta be pénteken Emil Boc kolozsvári polgármester azokat a táblákat, amelyeknek javasolja az elhelyezését a város bejáratainál.

Boc leszögezte: javaslata „megszünteti a jogi konfliktust” a polgármesteri hivatal ellenében civilek által alapfokon megnyert perben, így okafogyottá teszi a bírósági hadakozást. Ez azt jelenti, hogy a városháza nem fog fellebbezést benyújtani az ítélet ellen, amely kimondja, hogy a városnévtáblákon fel kell tüntetni a város magyar nevét, vagyis a Kolozsvár feliratot.

A Minority Rights nevű civil szervezet és több tucatnyi kolozsvári magánszemély által alapfokon megnyert perről itt, az ítélet részleteiről pedig itt olvashat.

Az Emil Boc által ismertetett javaslat szerint románul, magyarul és németül is feltüntetik a város elnevezését, fölötte azonban elhelyeznek egy latin nyelvű feliratot, amely azt tudatja majd, hogy Napoca várost Hadrianus római császár uralkodása alatt nyilvánították municípiummá.

Boc azt mondja, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem történész szakértőivel, sőt az egyetem rektorával, Ioan Aurel Poppal is véleményeztette a feliratot.

A táblákat – mivel a latin nyelvű felirattal nem szabványosak – még engedélyeztetni kell, így leghamarabb egy vagy másfél hónap múlva várható a felszerelésük a város határainál.

A polgármestert a sajtótájékoztatóra láthatóan átkapcsolták kontinuitás-üzemmódba, mivel minden második mondatában azt hajtogatta, hogy Napoca, Hadrianus, kétezer éves múlt, történelem, és hogy Kolozsvár toleráns, multikulturális, európai, modern város.

Nem maradt el a kínos pillanat sem, a Boc által a kivetítőn mutatott táblán Kolozsvár helyett Koloszvár szerepelt, Szakáts István aktivista nevetve hívta fel rá a polgármester figyelmét, aki annyit mondott, hogy tévedés, „jobb helyeken is előfordul”, a táblára majd a helyes felirat kerül.

Szőcs Izabella: Boc a szélsőjobbosok kedvére akar tenni a latin felirattal
Megkérdeztük Szőcs Izabellát, a Minority Rights Egyesület jogi képviselőjét, hogyan fogadták Emil Boc mai bejelentését, és mit szólnak ahhoz, hogy a magyar és német felirat mellé egy latin feliratot is kap Kolozsvár. Elmondta, szerinte nem zavaró a latin nyelvű felirat. „Számunkra az volt a fontos, hogy a hivatalos táblákra kerüljön fel a Kolozsvár és a Klausenburg felirat. Mindenképpen dicséretes, hogy Boc annak ellenére, hogy a bíróság nem kötelezte erre, a német feliratot is kihelyezteti.” – mondta. Úgy vélekedett, a polgármester csak a szélsőjobbosok kedvére akar tenni a latin nyelvű felirattal.

Kérdésünkre, hogy szerinte az önkormányzat miért nem élt a fellebbezés jogával, Szőcs elmondta: a polgármesternek be kellett látnia, hogy a bírósági határozat és az indoklás annyira egyértelmű és világos, hogy nincs ok a fellebbezésre, ugyanakkor nem kockáztathatta, hogy másodfokon is elveszítse a pert. Szőcs szerint az elöljáró mindenképpen jól járt, mert a román szélsőjobbosok megnyugodhatnak, hogy mégis csak egy bírósági döntés miatt kerülnek ki a táblák, a magyar kisebbség pedig elégedett lehet, mert nem küzdött a végsőkig a magyar felirat ellen. 
 
 
Na de!
 
Egyvalakinek ma biztosan szar napja van Kolozsváron, ő nem más, mint ez az úriember:
 

comments powered by Disqus
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.
A hanyagság ha fájna, sokan üvöltenének a közlekedési minisztériumnál.
A 21. Szent István-napi Néptánctalálkozó alkalmából. Az üvegolvasztó melegben. Minden tiszteletet és tapsot megérdemelnek.
Megrázó családi, személyes történetekkel indult a Kolozsvári Magyar Napok rendszerváltásról, kommunizmusról, diktatúráról szóló sorozata.
Érdekes megoldást talált ki a kolozsvári önkormányzat a kritikus bölcsődehiány enyhítésére.
Huszonnégy művész mutatta meg, mi jut eszébe a generációkon átívelő családi mintákról.
Ugye senki nem lepődött meg? Beszédes számsorok következnek.
Bár ne kellett volna.