Az RMDSZ az anyanyelvi oktatás fontosságáról győzködi a magyar szülőket

Sőt az etnikailag vegyes családokat is arra biztatja, adják magyar iskolába csemetéiket.
Hirdetés

Beiskolázási kampányt indított az RMDSZ a március 16-ig tartó beiratkozási időszakban. A szövetség egyik fő célja, hogy az előkészítő osztályokba iratkozó gyermekek számát sikerüljön 9 ezer fő felett tartani – mint tájékoztató levelükben írják, tavaly 9300 előkészítős iratkozott magyar osztályba.

A kampány elsődlegesen a magyar családokat célozza meg, de az etnikailag vegyes családokat is szeretnék meggyőzni arról, hogy magyarul tanulni előny, hiszen aki több nyelven beszél, az ma már könnyebben talál munkát. Ráadásul a magyar iskola nem kerül több pénzbe, viszont a rászoruló diákoknak számos támogatási lehetőség áll rendelkezésükre.

Az a gyermek, aki magyar környezetben nevelkedik, tanuljon magyar iskolában. Az anyanyelvi oktatás nem akadályozza a későbbi érvényesülést, és aki anyanyelvén tanul, más nyelveket is, így a románt is, jobban, könnyebben elsajátítja – biztatja a szülőket a szövetség.

„Gyermekkorunk népmeséit, mondókáit, dalait a magyar osztályban ismertük és szerettük meg. Ezt máshol nem tanították. Ezek az élmények egy életre szólnak. A magyar kultúrával, közösségi élményekkel gyermekeink csak a magyar iskolában találkoznak. Ludas Matyi furfangjait, Mátyás király igazságait, János vitéz hőstetteit, gyermekkorunk népmeséit, kedvenc mondókáinkat és dalainkat a magyar iskolában ismertük és szerettük meg. A román iskolában gyermekeink nem ismerik meg hőseinket, mese- és mondavilágunkat, idegen lesz számukra mindaz a felbecsülhetetlen érték, amely összeköt minket, magyarokat” – fogalmaz a közlemény.

Hangsúlyozzák, hogy 1989 után folyamatosan növekedett a magyar iskolát választó magyar családok aránya, és csökkent a román iskolát választoké – bár a múlt évtized végére ez a növekedés lelassult, főleg a szórványosodás miatt, de sok helyen a magyar iskolák viszontagságos körülményei miatt is. Közben azonban tovább javult az iskolai kínálat, felújítottak, modernizáltak magyar iskolákat, óvodákat, amelyek semmivel sem maradnak el a román intézetektől.
„Szakértők megfigyeltek az utóbbi 1-2 évben egy érdekes tendenciát: a szórványban immár vegyes házasságban él – a párválasztási lehetőségek változása miatt – több olyan magyar személy is, aki ugyan román párt választ magának, de erősebb magyar kötődéssel rendelkezik, és ragaszkodik ahhoz, hogy gyermeke magyar óvodába, magyar iskolába járjon” – áll a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott dokumentumban.

Hirdetés