Nem fizethetünk többé bankkártyával a kisboltokban?

Ha törvény lesz a tervezetből, csak készpénzért ad majd kenyeret a sarki boltos.
Hirdetés

Megszűnhet a bankkártya-elfogadási kötelezettsége azoknak a boltoknak, amelyek 50 ezer euró alatti éves forgalmat bonyolítanak le.

A PSD, az ALDE, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek törvényhozói által kezdeményezett javaslat módosítja a január 1-jén életbe lépett törvényt, amely megszabja, hogy a boltoknak a korábban érvényes 100 ezer euró helyett 10 ezer euró fölötti éves forgalom esetében kell elfogadniuk a bankkártyás fizetést és kártyaterminálokat kell beüzemelniük.

Az intézkedés összesen 60 ezer kiskereskedelmi egységet, jellemzően kisboltokat érint leginkább, de a mostani módosítás ezt a 10 ezer eurós küszöböt 50 ezer euróra emelné.

A tervezet kezdeményezői szerint az indokolja a módosítás szükségességét, hogy a – főleg falusi – kisboltok működtetői panaszkodnak, hogy nincs anyagi lehetőségük a kártyaolvasó készülékek beszerelésére. Ugyan a törvény értelmében a terminálokat a bankoknak kell biztosítaniuk, ám a kereskedők attól tartanak, hogy a bankok végül valamilyen módon rájuk terhelik a költségeket.

Hirdetés

A cash back-törvényként is ismert jogszabály azt is lehetővé teszi, hogy a vásárlók legfeljebb 200 lej készpénzt felvegyenek bankkártyáikról a boltokban. Vagyis csak lehetővé tenné, ugyanis a pénzügyminisztérium még nem dolgozta ki az előírás alkalmazási szabályait, így a törvénynek ez a része egyelőre alkalmazhatatlan.

A módosítás azonban ezt az előírást is módosítaná: a felvehető készpénz összegét 100 lejben állapítja meg. Erre azért van szükség – mondják a javaslattevők –, mivel a kisboltokban a legtöbb esetben nincs annyi készpénz, hogy minden igénylőnek kiadhassanak 200 lejt.

Hirdetés