Cáfolja a SIE, hogy foglalkozna Erdély elcsatolásának állítólagos tervével

Moldva menne az oroszoknak, Havasalföld az amerikaiaknak (!). Állítólag.
Hirdetés

A Külügyi Hírszerző Szolgálat (SIE) cáfolta szerdán, hogy létezne egy olyan belső dokumentum, amely az orosz, a magyar és a moldovai titkosszolgálatok által Románia szétszakítására készített állítólagos terveket elemzi és amelyet a Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) elé kíván terjeszteni.

A SIE közleményben hangsúlyozza, hogy az utóbbi napokban Románia feldarabolásával kapcsolatban felröppent „hírek” nem reálisak és nem létezik semmiféle hírszerzési dokumentum, amely ezt az állítólagos helyzetet vizsgálná.

A külügyi hírszerzés szerint ezek a cikkek jelentéktelen médiaszereplők termékei, akik a SIE nevét felhasználva próbálnak népszerűséget szerezni.

A szóban forgó cikk a hajdan jobb napokat is látott egykori Ziua napilap online utódja, a ziuanews.ro oldalon jelent meg és átvette az Evenimentul Zilei is.

Hirdetés

A cikk szerint „operatív közegből származó források” szerint a SIE szakemberei egy Románia feldarabolását célzó forgatókönyv veszélyeit elemzik, amelyről egy részletes jelentést is készítettek és bemutatják majd a CSAT-ban is.

Az állítólagos külföldi terv arról szól, hogy Oroszország, Magyarország és Moldova titkosszolgálatai destabilizálni akarják Romániát, hogy feldarabolják az országot: Moldva Oroszország, Erdély Magyarország, Havasalföld pedig az Amerikai Egyesült Államok befolyása alá kerülne. A két kiadvány szerint ennek a tervnek a része az is, hogy a PSD nyerte a választásokat, mivel ennek is az ország stabilitásának a megingatása a célja.

Hirdetés