Amerika „teljes mellszélességgel” támogatja Iohannis és Kövesi korrupcióellenes harcát

A vele készített interjúban Hans Klemm amerikai nagykövet egyértelműen fogalmaz azzal kapcsolatosan, hogy országa melyik oldalon áll a román korrupcióellenes küzdelemben. Nem kellene piszkálgatni a büntetőjogot.
Hirdetés

Időszerűtlennek nevezte a román büntetőjog tervezett módosításait Hans Klemm bukaresti amerikai nagykövet, aki szerint országa ellenez bármiféle olyan igazságszolgáltatással kapcsolatos intézkedést, amely gyengíti a jogállamiságot. Az amerikai diplomatával a News.ro hírügynökség közölt interjút szerdán. Klemm kifejtette, hazája továbbra is teljes mellszélességgel támogatja Klaus Iohannis államelnöknek és a román igazságszolgáltatási intézményeknek a jogállamiság erősítésére irányuló törekvéseit.

A nagykövet kifejtette, Románia rendkívüli eredményeket ért el a korrupcióellenes harcban, s ebben kiemelt szerepet játszott a hivatali visszaélésre vonatkozó büntetőjogi előírások alkalmazása. Rámutatott, bármely olyan törvénykezdeményezés, amely gyengíti a jogállamiságot, pártpreferenciától függetlenül

kedvezőtlenül érint minden román állampolgárt.

Emlékeztetett, hogy az amerikai-román stratégiai partnerség, valamint Románia NATO- és EU-tagsága közös értékeken alapul, amelyek között egyebek mellett a jogállamiság melletti elköteleződés is szerepel.

„Időszerűtlen bármely olyan intézkedés, amely Romániában a jogállamiságot gyengíti, és elvárjuk, hogy valamennyi román intézmény erősítse a korrupcióellenes harcot” – mondta a nagykövet. A diplomata leszögezte, hogy

az Egyesült Államok határozottan támogatja Laura Codruța Kövesi korrupcióellenes főügyészt is.

Az interjú apropóját az adta, hogy a PSD-ALDE kormány közkegyelmet hirdetne az öt évet meg nem haladó szabadságvesztéssel sújtott elítéltek egy részének, mégpedig azzal az indoklással, hogy így enyhíteni lehet a börtönök túlzsúfoltságát.

Hirdetés

Az ellenzék joggal feltételezi azt, hogy a szociálliberális kormánytöbbség a büntetőjog módosításával készül mentőövet dobni korrupcióval gyanúsított, bűnvádi eljárás alatt lévő politikusainak, köztük Liviu Dragneának, aki többek között azért nem lehet kormányfő, mert 2016 áprilisában két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték választási csalás miatt.

A Sorin Grindeanu vezette kormány szerdán sürgősségi rendeletekkel, előzetes társadalmi vita nélkül készült életbe léptetni egy közkegyelmi tervezetet és a büntető törvénykönyv módosítását, amit az akadályozott meg, hogy Klaus Iohannis államfő előzetes bejelentés nélkül megjelent a kabinet ülésén.

Hans Klemm az elmúlt évben tett már pár, nem túl népszerű kijelentést és gesztust,

például szeptemberben székely zászlóval fotókozdott Sepsiszentgyörgyön, októberben pedig azzal kijelentésével dühítette fel a bírákat, hogy a román népnek kell megszabnia, hogy az ügyészek és a bírák miként viselkedjenek és hogyan végezzék feladataikat, különösen, ha a korrupció elleni küzdelemről van szó.

Hirdetés