Tényleg vizsgálatot indít a parlament az előző kormány ellen

Már idejekorán az előző kabinet nyakába varrnák az idei költségvetési gondokat.
Hirdetés

Jóváhagyta kedden a képviselőház és a szenátus házbizottsága együttes ülésén az alsóház elnöke, Liviu Dragnea azon kezdeményezését, hogy a két ház költségvetési bizottságai közösen vizsgálják ki az előző kormány által tavaly augusztusban és novemberben eszközölt költségvetés-kiegészítést, illetve a társadalom-biztosítási hozzájárulások büdzséjének kiegészítését – jelentette be kedden Marcel Ciolacu alsóházi jegyző.

Elmondása szerint a vizsgálat többek között azt hivatott kideríteni, hogyan számolták ki a becsült bevételeket, amelyek alapján pozitív költségvetés-kiegészítést fogadtak el, mely állami intézmények részéről érkeztek ezek a becslések, melyik intézmény mekkora összegű bevételt vetített előre, illetve hogy mekkora volt a költségvetési bevétel 2016. december 31-én, és mekkora bevétellel számoltak a 2016-os év költségvetésének kidolgozásakor. Emellett a költségvetési bevételek alakulásával és a lehívott európai uniós alapokkal kapcsolatos kérdésekre is válaszolniuk kell majd a megkérdezetteknek – tette hozzá az alsóházi titkár.

Ciolacu szerint miután a két ház plénuma rábólint a vizsgálat lefolytatásáról szóló kezdeményezésre, 10 nap áll a szakbizottsági testületek rendelkezésére a jelentés elkészítésére. A képviselőház, valamint a szenátus elnöke jövő héten dönt arról, mikor kerül sor arra az együttes ülésre, amelyen szavazásra bocsátják a vizsgálat elkezdéséről szóló kezdeményezést.

Mint megírtuk, Liviu Dragnea törvénytelenség elkövetésével vádolta meg az előző kormányt, amely szerinte legalább tízmilliárd lejes lyukat hagyott a költségvetésben. Dacian Cioloş volt miniszterelnök viszont kijelentette: Dragnea nem mondott igazat.

Hirdetés