Népek karácsonyára hív a Kolozsvári Magyar Opera

Folytatva az elmúlt 80 év hagyományát, nagyszabású műsorral készül a Kolozsvári Magyar Opera szentestére.
Hirdetés

Több nép anyanyelvén csendülnek fel a legszebb karácsonyi dalok december 24-én délután, 16 órai kezdettel a Kolozsvári Magyar Operában. Közismert és kevésbé ismert dalok eredeti előadása, valamint saját hangszerelésben és összeállításban előadott darabok is hallhatóak lesznek.

A több mint 150 művészt és gyermeket megszólaltató produkció újdonságszámba megy, ugyanis hasonló karácsonyi koncert Kolozsváron hosszú évek óta nem volt. Az esemény rangját emeli, hogy a nemrég megalakult gyerekkórusnak is lehetőséget biztosít egyéni műsorral való bemutatkozásra. A közönség ugyanakkor Horváth József karmester által hangszerelt ősbemutatón is részt vehet, amely két negrospirituáléból állt össze: Go Tell It On The Moutains és Amen.

Az előadás kiteljesedése érdekében az archaikus magyar karácsonyi énekeket sajátos feldolgozásban megszólaltató Paraliturgia alkotói is fellépnek: egy erdélyi turné után Laczkó V. Róbert színművész, Szép Noémi Kriszta népdalénekes, Szép András zongorista és Szép Bálint hegedűs ezzel a koncerttel zárják a Paraliturgia évét.

Szép Gyula, az opera igazgatója a produkcióról elmondta: idén újszerű programmal készültek, és

a tervezés során szem előtt tartották, hogy a gyermekkórus fontos szerepet kapjon.

„Ha ezelőtt egy évvel csak álom volt számomra a gyermekkórus létezése, most nemcsak, hogy van nekünk a Kolozsvári Magyar Gyermekkórus, de már önálló koncertet is színpadra tud vinni” – nyilatkozta.

Hirdetés

Horváth József karmester és az előadás művészeti vezetője örömét fejezte ki, hogy sok évvel ezelőtt meghangszerelt, ritkán hallható műveket szólaltatnak meg „Egyedi élményt nyújt az, hogy az eddig csak különböző hangfelvételeken hallható karácsonyi repertoárt most élőben hallhatja a kolozsvári közönség.”– fogalmazott.

Fellép a Kolozsvári Magyar Opera ének- és zenekara, a Kolozsvári Magyar Gyermekkórus, valamint Covacinschi Yolanda, Balázs Borbála, Barabás Zsuzsa, Veress Orsolya, Pataki Adorján, Rétyi Zsombor, Peti Tamás Ottó, Mányoki László énekművészek. A gyerekkórust Szép András zongorán és Babțan-Varga Flórián gitáron kíséri.
Hangszerelte és vezényel: Horváth József
Gyermekkórust vezényli: Kovács Dalma
Karnagy: Kulcsár Szabolcs
Ügyelő: Venczel Péter 

Kovács Dalma, a gyermekkórus karnagya elmondta, hogy az előadás összeállítása a gyerekekkel közösen zajlott. „Ötleteikkel színesebbé tették az énekeket, például egy spontán fütyörészés is a műsor része lett. Amikor zenéről és komoly munkáról van szó, ezekkel a gyerekekkel mindent meg lehet valósítani, olyanok mintha kicsi felnőttek lennének. Büszke vagyok rájuk, mindenkire nagy hatással lesz az előadás.”– mondta.

 

A felnőttkar által felcsendülő énekek Kulcsár Szabolcs karnagy munkájának köszönhetően vállnak egyedivé. A Népek karácsonyán a társulat előadásában olyan dallamokat hallhatunk, mint az Örvendj világ, Csendes éj vagy Mennyből az angyal.

Hirdetés