Háromszéki tejtermékgyártó került francia tulajdonba

A Covalact a romániai piac egyik legnagyobb szereplője.
Hirdetés

A francia Lactalis csoport megvásárolta a Covalact tejtermékgyártót, az erről szóló megállapodást csütörtökön írták alá – írta a Profit.ro gazdasági és pénzügyi portál.

A Covalact korábbi tulajdonosa a SigmaBleyzer Southeast European Fund IV magánbefektetői alap volt.

A sepsiszentgyörgyi központú cégnek Csíkszeredában is van egy üzeme, összesen 560 alkalmazottat foglalkoztat. A romániai piacon a hatodik legnagyobb szereplőként számon tartott Covalact összesen 44 millió euró értékű forgalmat bonyolított le 2015-ben, nettó profitja 5,9 millió lej volt.

A Covalact 1969-ben alakult állami vállalatként, mostani nevét 1990-ben kapta, amikor részvénytársasággá alakították. A céget 1994-ben privatizálták, 2007-ben pedig a SigmaBleyzer Southeast European Fund IV szerzett többségi tulajdonrészt a Covalactban. A befektetői alap azóta több mint 18 millió eurót fektetett a cég fejlesztésébe.

Hirdetés

A Lactalis a világ egyik vezető tejtermékgyártója, 2015-ben 17 milliárd eurós forgalommal. Olyan brandek tulajdonosa, mint a President, a Parmalat vagy a Galbani.

A francia csoport januárban vásárolta meg a románi tej- és tejtermékpiac legnagyobb szereplőjét, az Albalactot, 2008-ban pedig a LaDorna tulajdonosa lett.

Hirdetés