A háromszéki prefektus zároltatta Antal Árpád számláit

Egy tavalyi bírság miatt, amiről még nem is döntött a bíróság. Több mint cinikus húzás Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint.
Hirdetés
A Kovászna Megyei Pénzügyi Hivatal (ANAF) a Kovászna megyei prefektus utasítására zárolta Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester személyes számláit, egy tavaly kiszabott 10.000 lejes bírság miatt, amit a polgármester megfellebbezett a bíróságon. 
 
Antal Árpád azt nyilatkozta hétfői sajtóértekezletén, hogy a bírságot tavaly október 19-én szabták ki azért, mert nem fejezte be a város területén lévő ingatlanok tulajdonjogának visszaállítását a 2001/10-es törvény által előírt határidőre. 
 
„Egyik nap azzal szembesültem, hogy minden számlámat zároltatta a prefektus azért, mert nem fizettem ki ezt a bírságot, olyan körülmények között, hogy én megfellebbeztem a jegyzőkönyvet, és a törvényszék még nem hozott jogerős döntést az ügyben. Kénytelen voltam a bírósági papírokat mellékelni, hogy 2-3 nap múltán feloldják a zárolást” – mondta el Antal Árpád. 
 
Véleménye szerint az eset Sebastian Cucu „rosszindulatáról’ tanúskodik. Ezt bizonyítandó, a polgármester adatokat kért az ország prefektúráitól, hogy az elmúlt öt esztendőben hány polgármestert bírságoltak meg hasonló okok miatt.
 
Ha azt nézzük, hogy milyen nehézségeik vannak a polgármesteri hivataloknak a törvény alkalmazásában, akkor ebben az egész „mesébe” hatalmas adag cinizmus is vegyül – véli Antal. 
 
„Mindenki számára világos, hogy nem a polgármester, hanem a jogászok foglalkoznak a tulajdonjog-visszaállításokkal. (…) Mi keresetet nyújtottunk be a kormány ellen, hogy bebizonyítsuk, hogy amíg nincsenek jogászaink, addig ezt a törvényt lehetetlen alkalmazni, de a törvényszék nem fogadta el az iratainkat. Márpedig az, hogy a polgármesteri hivataloknak nincsenek jogászaik, a kormány felelőssége, hiszen egyrészt megtiltotta, hogy bárkit is felvegyünk, másrészt 1.200 lejes bérszintet szabott meg a jogászoknak, amiért senki nem fog jönni dolgozni úgy, hogy ha egy vessző hibát találnak az összeállított dokumentációban, már 10.000 lejes bírságot szabhatnak ki rá. A helyzet több mint abszurd” – szögezte le Antal Árpád. 
 
Sebastian Cucu prefektus többször is azt nyilatkozta, hogy Kovászna megyében csak a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal nem tartotta be a 10-es törvény által megszabott, a tulajdonjog visszaállítására vonatkozó határidőt. Szerinte a prefektúra által kiküldött számos figyelmeztető körlevél azt bizonyítja, hogy az intézmény célja nem a bírságolás, hanem a törvények betartatása volt. 
 
Az ügyet a sepsiszentgyörgyi bíróság tárgyalja.

Hirdetés