A DNA szívesen elvinne két volt minisztert és egy államtitkárt

Ha Iohannis is rábólint, indulhat ellenük a bűnvádi eljárás a Microsoft-ügyben.
Hirdetés

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) Klaus Iohannishoz fordult és kérte, hogy az államfő hagyja jóvá a bűnvádi eljárás beindítását két volt miniszter és egy ex-államtitkár ellen a Microsoft-ügyben.

Dan Nica távközlési miniszter, Alexandru Athanasiu oktatásügyi tárcavezető, Adriana Ţicău pedig a távközlési minisztérium államtitkára volt – mindhármuk ellen hivatali hatáskörrel való visszaélés miatt indítana bűnvádi eljárást a DNA.

Az ügyészek szerint Nica kezdeményezte azokat a kormányhatározatokat, amelyek jóváhagyták a kabinet és a Fujitsu Siemens Computers GmbH. közötti, Microsoft-licenszekre vonatkozó szerződéseket. A Fujitsu Siemens-t egyedüli forgalmazóként állították be, ezzel pedig elkerülték a nyílt közbeszerzési eljárást. A DNA szerint Nica húzása több mint 47,5 millió dolláros kárt okozott az államnak.

Adriana Ţicău állította össze államtitkárként a Fujitsu Simenssel kötött, az államra nézve hátrányos szerződéseket, Athanasiu pedig oktatásügyi miniszterként kormányhatározatot kezdeményezett a szerződés kiterjesztésére, ennek következtében az államkassza több mint 19,3 millió dollárral lett szegényebb.

A román kormány, a Fujitsu Siemens és a Microsoft Románia igencsak jövedelmező kapcsolatáról itt írtunk.

Hirdetés