Az európai populizmusok

Naná, hogy Magyarország is ott van. És mi a célja? Hát az elvesztett nagyhatalmi státus visszaszerzése. Többek között.
Hirdetés

Az európai választók hajlamosak populista pártokra szavazni, olyan szervezetekre, melyek veszélybe sodorják az európai építményt és egy nemzeti identitárius visszalépéshez vezetnek? Ez a kérdés egyre gyakrabban merül fel Franciaországban és Olaszországban, az európai építkezés szempontjából fontos országokban. A legutóbbi felmérések azt mutatják, hogy a Hexagonban Marine Le Pen, a Nemzeti Front jelöltje a 2017 tavaszára tervezett elnökválasztáson biztosan megszerzi az első helyet az első fordulóban. Várhatóan megkapja majd a francia választók 28 százalékának a szavazatát, mögötte pedig Alain Juppé, a jobboldali előválasztás esélyese következne 26 százalékkal (a BVA szeptember 15-i felmérése). François Hollande elnök pedig a nem igazán a becsületére váló 9 százalékos eredményt érné el. Bel Paesében a Beppe Grillo komikus által alapított 5 Csillag Mozgalom szinte egyforma eredményt érne el, mint a Matteo Renzi kormányfő által vezetett fő kormányzati erő, a Demokrata Párt (29,9 százalék a 31,1 százalékkal szemben – az EMG október 3-i felmérése). De amennyiben a két párt római parlamenti jelöltjei kerülnének be a második fordulóba, az erőviszony az 5 Csillag Mozgalom javára módosulna, 52,5 százalékot szerezve a 47,5 százalékos Demokrata Párttal szemben. Ha a két párt választóinak a szociológiáját is megnézzük, akkor megfigyelhetjük, hogy ezek az egész politikai spektrumból származnak – kompozit választói rétegről van szó, melyben baloldali, jobboldali, környezetvédő, centrista is van, akiket Marine Le Pen és Beppe Grillo karizmája és diskurzusa fog össze, akik a társadalom valódi gondjaira tapintanak rá:

a társadalmi törésvonalak elmélyülése, a hagyományos elitek igazi kaszttá válása, az Európai Unió működési zavarai és szabályozásbeli túlzásai.

A migrációs válság és az iszlám terrorizmus kihangsúlyozta a választók ilyen irányú mozgását a két nagy latin országban, de a FN és az M5S felemelkedése már jóval e gondok megjelenése előtt elkezdődött. Miért Virginia Raggi, az M5S 37 éves jelöltje szerezte meg a római polgármesterséget? Először is a választók a Demokrata Párt által uralt adminisztráció korrupciós botrányait büntették, a város rossz vezetését (elsősorban a hulladékkezelés és a közlekedés terén), a városi adminisztráció eltúlzott működési költségeit, a szegénység növekedését és azt, hogy ugyanazok a figurák vannak jelen a hagyományos pártok kínálatában. Virginia Raggi diskurzusa nem ígért varázsmegoldásokat, de átláthatóságot igen a közpénz elköltésében, valamint tisztességet. Miért nyerte meg a torinói polgármesteri választást szintén az M5S jelöltje, az alig 31 éves Chiara Appendino a Demokrata Párt egyik történelmi figurájával, Piero Fassinóval szemben? A hagyományos pártok választói azért állnak sorban, hogy múzeumba jussanak be, mondta, míg az én választóim azért, mert szegények. Franciaországban például összefüggés állítható fel a minimálbérből élő személyek számának növekedése és az FN felemelkedése között. Jelenleg több mint 1,7 millió alkalmazott van ebben a helyzetben, ami a teljes létszám 12 százaléka. Ráadásul folyamatosan nő az egyenlőtlenség és a szociális sebezhetőség. A Nemzeti Front elsősorban a munkanélküli választók, a 18 és 24 év között fiatalok (kb. 35 százaléka a szavazáson megjelenőknek) és a mindennap a munkahelyek áttelepítésétől és a termelési tevékenységek átszervezésétől rettegő munkások körében dominál. E tendenciák dacára, egy 30 százalékon álló párt már minden társadalmi közegben jelen van. Franciaországban, Olaszországgal ellentétben, létezik egy erős szuverenista érzelem is, melyet már nem testesít meg úgy, mint hajdanán a Les Républicains neo-gaullista párt, de ugyanakkor egy növekvő érzékenység is a migránsok nagy száma miatt. Másrészről

a hagyományos pártok ma strukturálisan alkalmatlanok arra, hogy új karizmatikus és hiteles figurákkal álljanak a választók elé,

ez pedig elősegíti az M5S és az FN megerősödését. Az M5S sikere a választók részvételi demokrácia iránti vágyának a megtestesülése is, ahol a döntéseket már nem a nép megkérdezése nélkül hozzák. De az Olaszországban az 5 Csillag Mozgalom, Franciaországban a Nemzeti Front által képviselt rendszerkritikus áramlat már nemcsak a politikai eliteket, a hagyományos politikai rendszert érinti, hanem a vállalkozói és akadémiai eliteket, a média oligarchiáját is. Van egy bizonyos, Franciaországban mandarinátusnak, Olaszországban gerontokráciának nevezett akadály, mely lehetetlenné teszi az ajánlás nélküli fiatalok feltörekvését. Pillanatnyilag nem áll fenn annak a veszélye, hogy e két politikai erő hatalomra kerüljön vagy – Franciaország esetében – bejusson az Elysée-palotába. Végső soron a hagyományos pártok még mindig képesek szembeszállni az úgynevezett „republikánus fronttal”. De meddig? A hagyományos pártok által megfizetett másik ár a rendszerkritikus pártok diskurzusának átvétele és a radikalizálódás. Franciaországban például igazi verseny alakult ki a Les Républicains, Nicolas Sarkozy pártja és a Nemzeti Front között a bevándorlás, a közbiztonság és a nemzeti identitás kérdésében. Hasonlóképpen a Manuel Valls által képviselt szocialista szárny átvette a Nemzeti Front rendpárti diskurzusának egy részét. Ez a tendencia csak még jobban elősegíti Marine Le Pen asszony pártjának felemelkedését.

A Nemzeti Front és az 5 Csillag Mozgalom elsősorban a hagyományos politikai pártok által feladott terepeken emelkedett fel: a társadalmi osztályok, de az új eszmék és személyek kínálatának terepén is (a választók úgy érzik, a hagyományos jobb- és baloldalnak végső soron ugyanolyan diskurzusa van, ugyanazokat a figurákat kínálja).

Kulturális ellenforradalom

„A Brexit fantasztikus lehetőséget nyújt Magyarországnak és Lengyelországnak arra, hogy kulturális ellenforradalmat indítson Európában”. Ezeket a szavakat Orbán Viktor kormányfő mondta a szeptember 6–8-i krynicai gazdasági fórumon. Ezek a szavak a lehető legpontosabban foglalják össze a 2010 óta hatalmon lévő budapesti vezető és pártja, a Fidesz szándékait: kulturális ellenforradalom indítása az európai közösségen belül.

A jó hír az, hogy Nagy-Britanniával ellentétben Magyarországnak nincs más távlata az európain kívül, Orbán Viktor pedig nem tudja elképzelni országa jövőjét az Európai Unión kívül. Különben meg sem engedhetné magának. De a pragmatizmuson és az EU-n belüliség nyilvánvaló előnyein túlmenően (az európai pénzek az ország éves GDP-jének 3 százalékát jelentik) vannak sokkal mélyebb megfontolások, melyek Magyarországot az európai építkezéshez kötik. Sőt, a szomszédos ország feljogosítva érzi magát arra, hogy modellt kínáljon az Európai Unió számára, de ez nem Orbán Viktorral együtt jelent meg, hanem már jóval előtte. Most csak történelmi lehetőség adódott e szerep (újbóli) megfogalmazására. Magyarország identitása arra épült, hogy egy Európa határainál elhelyezkedő ország, melynek felelőssége megvédeni azt. Egy olyan korszakban, amikor Európa a Nyugattal volt egyenértékű, ez igaz is volt. Bár az 1526-os mohácsi vereség után a XVII. század végéig oszmán megszállás alatt volt (a dél-szlovákiai magyarajkú területek kivételével) és aztán a Habsburg Birodalomba integrálták, Magyarország szinte folyamatosan nagyhatalomként tekintett magára. Az osztrák-magyar dualizmus megerősítette ennek a különleges szerepnek a tudatát, 1896-ban pedig Budapesten nagyhatalomhoz illő pompával ünnepelték meg az ezredéves Magyarországot. A trianoni szerződés megsemmisítette Magyarország Európán belüli rendkívüli szerepének eszméjét, a regionális európai központi eszmét pedig a hajdani keleti határai mentén elhelyezkedő magyarajkú közösségek jelenléte tartotta fenn.

Hirdetés

Ami most Magyarországon történik, Orbán úr tekintélyelvű sodródásán túlmenően, egy hagyomány kifejeződései:

a magyar nép uralkodott az évszázadok során, ha Magyarországon nem is, de Erdély fejedelemségében megszakítás nélkül, „kiválasztott nép”,

ahogy az a 2011-es magyar alkotmányt módosító preambulumban is szerepel (nem világos, mire utal a szerző, ez a kifejezés nem szerepel az alaptörvényben – a szerk.). Magyarország egy általános kelet-európai hagyományba is beleillik, mely túlmutat a Visegrádi Csoporton, és az európai kulturális homogenitást hirdeti. A keleti országok nem tapasztalták meg az arab vagy afrikai országokból történt masszív munkaerő-importot, ahogy az Nyugat-Európában az 1960-as évektől kezdve elkezdődött. A migránskvótákkal szembeni ellenállás, a biztonsági következményeken és a Magyarország által a több mint 400.000 szíriai, afgán, iraki menekült áthaladása miatt elszenvedett traumán túl, a multikulturális társadalom kudarcosnak tartott nyugati modelljének elutasítását is jelenti. Egyes külföldi kézben lévő cégek visszavásárlással történt államosítása, a bankok különadója, a migránskvóták elutasítása, a Kína felé történő gazdasági nyitás (Magyarország lehet a közép- és kelet-európai kínai jelenlét tengelye), a taktikai közeledés Oroszországhoz az Európai Unió Orbán Viktor kormányfő által képviselt új modellje, a „rugalmas szolidaritásé”, melyben a közösségi intézményekre átruházott hatáskörök egy része visszatér a nemzetállamokhoz, ezzel válaszolva a nagy európai államok utasítási tendenciáira, a gazdasági individualizmust is beleértve (Északi Áramlat II., a Mistral-ügylet).

 

Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Hirdetés