Idén először Erdélyben is vetítik a Primanima mesefilmjeit

A magyarországi helyszínekhez csatlakozva immár Nagyváradon, Kolozsváron, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön is lehet szavazni a kedvencekre.
Hirdetés

A Budaörsön indult, első animációs filmeket bemutató Primanima nemzetközi filmfesztivál idén négy erdélyi városban is szervez vetítéssorozatot a központi vetítésekkel párhuzamosan a hét folyamán.

Csíkszereda – Csíki Székely Múzeum

  • október 19. (szerda) 10:00
  • október 20. (csütörtök) 10:00
  • október 21. (péntek) 12:00

Nagyvárad – Partiumi Keresztény Egyetem, díszterem

  • október 19. (szerda) 10:00–18:00

Kolozsvár – Sapientia egyetem, aula

  • október 22. (szombat) 11:00; 12:00; 13:30

Sepsiszentgyörgy – MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér

  • október 20. (csütörtök) 16:00–19:00

Mind a négy helyszínen gyerekfilmeket vetítenek.

A Primanimára nevezett több mint 500 animációs rövidfilmből a felnőttekből és gyerekekből álló előzsűri kiválasztott 30 mesefilmet, az alkotások október közepén versenybe szállnak a legfiatalabb nézők kegyeiért. A fesztiválon a rövid animációs mesefilmeket három korcsoportra osztva vetítik, így az óvodások, kisiskolások és a felső tagozatosok is találnak kedvükre való animációs filmeket.

A közel egyórás vetítéseket minden helyszínen közönségszavazás kíséri, amely alapján két díjat ítélnek oda. A Legjobb Nemzetközi Gyerekfilm díjáért 9 országból 21 mesefilm verseng, míg az összesen 9 darab hazai alkotás a Legjobb Magyar Gyerekfilmnek járó Csermák Tibor-díjért száll ringbe, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ajánlott fel. Az idén alapított díjat a szervezők az 1965-ben fiatalon elhunyt animációs rendezőről, Csermák Tiborról nevezték el, aki jövőre lenne 90 éves.

Hirdetés

Csermák az 50–60-as években a legendás budapesti Pannónia Filmstúdió égisze alatt számos kultikus mesefilm készítésében vett részt, így A kiskakas gyémánt félkrajcárja, a Két bors ökröcske, valamint a legelső magyar mesesorozat, a Peti című rajzfilmszériában is dolgozott. Rendezőként legnagyobb sikerét A piros pöttyös labda című filmmel érte el, amely 1961-ben Velencében a gyermekfilm-fesztiválon fődíjat kapott.

 

Hirdetés