A bivaly és a zene találkozása a csűrben

Csűrökben kezdődik csütörtökön a Méra Világzenei Fesztivál. Erős a felhozatal, mint a bivaly, és Jámbor a nyugizó, mint … a bivaly.
Hirdetés
A legutolsó részletek is kiderültek ma a Méra Világzenei Fesztivál kolozsvári sajtótájékoztatóján. Azt, hogy kik és hol játsszák ezen a hétvégén az utolsó ezer év legnagyobb slágereit, már júniusban megtudtuk. Varga Zoltán és Bethlendi András főszervező most inkább azt árulta el, miért érdemes a koncertek előtt is kinézni a Kolozsvártól 13 km-re fekvő Mérára.
 
Bár a fesztivált csak szombat délután ötkor nyitják meg hivatalosan, már csütörtöktől áll a bál: a budapesti Góbé zenekar este nyolctól keveri a Kárpát-medencei népzenei hagyományt a jazz, blues, reggae és klasszikus zene elemeivel, utána pedig a kalotaszegi zenészek örömzenélésébe a belgiumi Tcha Limberger hegedűs és gitáros is beszáll. Táncház – akárcsak utána minden este – éjfélig.
 
Péntek délután megnyílik a folkkocsma ugyancsak a Szarka-telken, hideg italokat, meleg ételeket és minden nap élőzenét kínál, ezt péntek este a kalotaszegi népzenészek első találkozója biztosítja.
 
Varga Zoltán és Bethlendi András
 
Varga Zoltán és Bethlendi András | Fotó: Bethlendi Tamás
 
Szombat és vasárnap délelőtt, kora délután kézművesfoglalkozásokkal, előadásokkal és gyerektáncházzal köti le a gyerekeket az Ördögtérgye a Csűrfiában, a felnőtteket közönségtalálkozók, beszélgetések, filmvetítések a Csűrstúdióban:
  • szombaton a szórványközpontok tevékenységéről hallhatjuk a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány, a torockói Szent Ferenc Alapítvány és a Magyarlapádi Szórványközpont munkatársait, Marosán Csaba színművész Szerelmi tanácsokat elődeinktől oszt meg kizárólag felnőttekkel, Tötszegi Tekla a mérai népviseletet mutatja be, tanulhatunk a Páva-jelenségről, prímásokkal nézhetünk filmet, majd beszélgethetünk;
  • vasárnap Redesign címmel fiatal dizájnerek mesélnek arról, hogyan illesztik bele a hagyományos népi elemeket kortárs alkotásaikba, Veres Valér szociológus pedig a társadalmi befogadásról faggatja Sárosi Arthurt, a Diakónia Keresztény Alapítvány igazgatóját, dokumentum- és 1943-as játékfilmre is beülhetünk. A teljes program itt böngészhető
 
Ha valaki csak pihegni szeretne koncertek előtt és közben, azt a szomszédos gyümölcsösben teheti meg. A Kohoo csapat ezt alakította át chillzone-ná, a 30 éves Jámbor bivaly pedig a nevét adta hozzá: a Jámbor Zóna a lazulás fő helyszíne. Jámbor a fesztivál alatt is a legelőn fog lazulni, ha valaki kíváncsi lenne rá.
 
A koncertek utáni ágyban pihenésről a helyiek gondoskodnak, a szállásfoglalásért mindössze írni kell a camping@meraworldmusic.com címre, a helyszíni infopointnál pedig útbaigazítanak a lefoglalt szállás felé. Sátorhelyet is itt lehet igényelni.
 
Kijutni vonattal, illetve a kolozsvári közszállítási vállalat M34-es buszával lehet, az előbbi gyorsabb, az utóbbi olcsóbb. A kolozsvári állomástól taxival 30 lejbe kerül az út, és bringával sincs messze a falu. A szervezők szorgalmazzák a telekocsit, azaz ha valaki autóval menne világzenét hallgatni, és vannak üres helyei, tegye közzé a fesztivál Facebook-eseményének oldalán.
 
A fesztivál csütörtöki és pénteki programjai ingyenesek, a szombati és vasárnapi napra kell csak jegyet váltani. Elővételben 29 lej a napijegy, 49 lej két napra, a helyszínen mindez tíz lejjel drágább.  Jelenleg a jegyeknek mintegy húsz százaléka kelt el, de a szervezők ennek többszörösére számítanak majd a helyszínen. Ugyancsak elővételben, a jegymester.ro-n adományjegyet is lehet vásárolni, amellyel a fesztivált és helyi néptáncos fiatalok részvételét támogatjuk. Azok a kalotaszegiek ugyanis ingyen rophatják Mérán, akik aktív néptáncegyüttesek tagjai.

Hirdetés