Hurrá! Nem lesz gázáremelés

Jövő év márciusáig a jelenlegi szinten marad a lakossági gáz ára.
Hirdetés

A kormány elhalasztotta a lakossági gáz árának emelését, így 2017. március 31-ig a megawatt-óránkénti 60 lejesszabályozott energiaár marad érvényben – jelentette be a szerdai maratoni kormányülés után Victor Grigorescu energiaügyi miniszter.

A lakossági gázár tavaly nyáron elfogadott újabb liberalizációs ütemterve alapján a kormány már nem negyedévenként vagy félévenként, hanem éves ütemben tervezte tíz százalékonként drágítani a gázt, amely így 2020 áprilisában érte volna el a liberalizációs program elején kitűzött 90 lejes árat.

A szénhidrogének világpiaci ármozgása miatt azonban már az import gáz sem kerül többe, mint a romániai kitermelésű szabályozott árú gáz, ezért Nicolae Havrileţ, az energiaár-szabályozó hatóság (ANRE) vezetője áprilisban a lakossági gáz árának korábbi liberalizációját javasolta.

Erre ugyan nem került sor, de a kormány elhalasztotta a július elsején esedékes tízszázalékos áremelést, amely azt eredményezte volna, hogy a lakosság drágábban vásárolja a szabályozott árú energiahordozót, mint az ipari fogyasztók. A kabinet az ANRE által évente meghatározott tartalékolási kötelezettségeik betartására szólította fel a szolgáltatókat, hogy a téli hónapokban is képesek legyenek kivédeni az energiaszükséglet szezonális ingadozásait – magyarázta az energiaügyi miniszter.

Hirdetés