Hat megyében 100 millió lejt vitt el az ár – eddig

Egy kisgyermek meghalt a Szilágyságban.
Hirdetés

Vasile Dâncu miniszterelnök-helyettes a kormánymegbízottakkal tartott szerdai videokonferenciáján azt kérte az árvíztől sújtott települések helyi önkormányzatainak képviselőitől, hogy minél hamarabb tegyék le kárpótlási igényüket a kormányhoz. Mindeddig 100 millió lejt igényeltek a településvezetők Buzău, Krassó-Szörény, Prahova, Szeben, Vâlcea és Vrancea megyékből.

A kormányszóvivő felhívta a figyelmet, hogy több hiányos dokumentációt küldtek vissza: Fehér, Konstanca, Szucsáva és Vaslui megyékbe. A fejlesztési minisztériumhoz benyújtott kárpótlási igényeléseken pontosan meg kell jelölni, mennyi pénzből tudják a károk rendezni, és külön jelezni kell a környezetvédelmi minisztériumnak, ha beavatkozásra van szükség az egyes folyószakaszok partjainál.

Az árvíznek immár halálos áldozata is van: kedd este a Szilágy megyei Kőd faluban egy 3-4 év körüli kisfiút sodort el az ár. A gyerek egy szekéren utazott az anyjával és csecsemő testvérével, amikor a megáradt patak magával ragadta. Székelyföld több településének állatállományát tizedelték meg a megáradt patakok, folyók. Jelenleg Temes és Krassó-Szörény megyékben van árvízkészültség.

 

Hirdetés