Szent László-ünnep kezdődik Nagyváradon

A hagyományos egyházi és kulturális programokkal, Magyar Filmnapokkal, tradicionális kínai operával és Rúzsa Magdival jubilál a Festum Varadinum.
Hirdetés

Egyházi események, művelődéstörténeti és történelmi kerekasztalok, iskolanapok, irodalmi beszélgetések, klasszikus és könnyűzenei koncertek, színházi előadások, kiállítások, valamint filmnapok várják mindazokat, akik április 17–24. között Nagyváradra látogatnak a 25. Festum Varadinum ünnepségsorozatra.

A nagyváradi történelmi egyházak és civilszervezetek által szervezett Festum Varadinum hivatalosan az április 17-én Nagyvárad-Újvárosi templomban tartandó istentisztelettel, valamint a Királyhágómelléki Református Egyházkerület új székházának avatásával kezdődik, április 14–16 között előrendezvényekre is sort kerítenek a szervezők.

A már hagyományosnak számító programok mellett – mint a hétfői Apáról fiúra népi mesterségek bemutatója, az iskolanapok, vagy a történelmi vetélkedők –, idén először szervezi meg a Nagyváradi Magyar Diákszövetség a Magyar Filmnapokat. Április 14-17., valamint 25–26. között olyan filmeket vetítenek, mint a Tüskevár, Swing, vagy a Fekete leves.

Április 20-án és 21-én a székesfehérvári testvérkapcsolatok jegyében zajló eseményekre számíthatnak az érdeklődők: a Művészek Társaságának kiállítása mellett a Vox Mirabilis kórus előadására, valamint több, az I. Világháborúnak emléket állító kiállításra kerül sor.

A komoly- és könnyűzenei programok fellépői között találjuk a Varadinum Vonósnégyest, a Nagyváradi Állami Egyetem és Debreceni Egyetem zene szakos diákjait, Rákász Gergelyt, valamint Rúzsa Magdit is. Ez utóbbi 23-án, szombaton 20 órától lép fel a Bémer téren.

Hirdetés

A Szigligeti Színház több kiemelkedő színházi előadásnak ad helyet: április 19-én a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Vízkeresztjét, április 20-án a Li Yaxian című tradicionális kínai operát láthatják az érdeklődők. A Festum Varadinum zárógáláján a Nagyvárad Táncegyüttes Stabat Mater című táncoratóriumát tűzik műsorra.

A teljes program a műsorfüzetben böngészhető.

Hirdetés