Tavaly is lehetett „élő könyveket” kölcsönözni|Fotó: Hankó Renáta/a Könyvturi Facebook-oldala
könyvturi 2
pazs
2016. április 8. péntek, 16:10
És nem mellékesen nézz szembe a félelmeiddel és sztereotípiáiddal. Mindezt a sétatéri Kaszinóban.

A Könyvturi | élőKönyvtár idei – sorban a második – kiadása a papír alapú olvasás népszerűsítését a sztereotípiákkal való szembenézést tűzte ki célul. Az „élő könyveket” természetesen nem papíralapon lehet majd kikölcsönözni, hanem személyesen. Papíralapon csereberélni, adományozni, olvasni lehet a könyveket.

„A rendezvény mottója – Nézz szembe a félelmeiddel és találkozz személyesen a sztereotípiáiddal! – arra ösztönzi az érdeklődőket, hogy ne mulasszák el a lehetőséget, hogy különbözőségükről, félelmeikről nyíltan beszélő emberekkel találkozzanak” – írják a szervezők. A következő sztereotípiákat megtestesítő karakterekkel lehet szóba állni: a cigány, a feminista, a fogyatékossággal élő, a zsidó, a szőke nő, a nyugdíjas.

Lesznek továbbá kulturális és politikai celebnek (mi kérünk elnézést) számító „élő könyvek” is: az érdeklődők találkozhatnak Horváth Anna kolozsvári alpolgármesterrel, Dimény Áron színművésszel, György Botond humoristával, Tibori Szabó Zoltán újságíróval, Hegedüs Csilla műemlékvédővel és Magyari Tivadar íróval (utóbbiak az RMDSZ ügyvezető alelnökei is).

Feltételezzük, ez úgy történik, hogy április 15-én, az esemény napján – reggel 10-től este 10-ig – a kolozsvári sétatéri Kaszinóban odasétálunk valamelyik kiválasztott „élő könyvhöz”, és kellemes körülmények közt elbeszélgetünk vele arról, hogy milyen kihívásokkal és előítéletekkel kell szembenéznie manapság egy szőke nőnek vagy egy nyugdíjasnak.

Mint írják, az adományozott köteteket reggeltől estig lehet csereberélni, az élőkönyvek elérhetősége változó lesz. De akinek nem jut (és persze az is, akinek jut), részt vehet izgalmas kerekasztal-beszélgetéseken, például a vers szerepéről vagy az erdélyi irodalmárok magyarországi jelenlétéről.

További részletekről itt és itt tájékozódhatnak az érdeklődők.

comments powered by Disqus
Klíma-igazságszolgáltatást követelt a nép a délutáni verőfényben. Pontosabban, olyan száz ember.
A CNSAS eddig már 4 nem-együttműködői igazolást állított ki Băsescunak, de új adatok kerültek felszínre, a bíróság pedig döntött.
Nem elég, hogy a romániai középiskolai oktatás alapból nyakig van a trutymóban, most jön az, hogy aki hülyegyerek, az megy szakiskolába. Értik ezt az abszurd és megalázó direktívát?
Az egyetlen beruházó is menekülőre fogta a környékről, a turizmusról álmodozó polgármester pedig összeesküvést sejt az egész botrány mögött.
Romániának mindig csak idegen uralmak alatt ment jól. Most rosszul megy. Mert románok uralkodnak. Tehát kulturális újragyarmatosításra van szükség. Traian Ungureanu írása.
Rovana Plumb vagyonnyilatkozatának furcsaságai nem kerülték el az EP szakbizottságainak figyelmét.
Tizenegy évvel a Farkasok után Róma másik szimbóluma, a Sas is behódolt Kolozsvárnak.
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
A POL egykori tanácsosa, Mark Hermann Christian is elindul a megmérettetésen.
Több magyar tannyelvű tanintézetet is érint a szigorítás.
A nagybozintai volt aranybánya után maradt ülepítő tó és meddőhányó még mindig ontja magából a mérgező anyagokat, a problémával két évtizede nem foglalkozik senki.
Bár Románia nem szavazta meg, így is sikerült a többség szavazatát elnyerni az Európai Unió Tanácsában.
A párt szerint „bomlasztó tevékenységet” folytatott Székelyudvarhely polgármestere.