Nyugi, idén sem maradunk őrült japán filmek nélkül

… a kolozsvári TIFF-en. Vér, szex, erőszak, halál a nippon mozi fenegyerekétől, Szono Siontól.
Hirdetés

Akik attól tartottak, hogy idén talán nem fogják megkapni a szokott (bár az utóbbi években némileg kisebb mértékű) adagjukat a Távol-Kelet, hmm, különös kortárs filmművészetéből, azok fellélegezhetnek. A Románia legnagyobb (és a kelet-közép-európai régióban is méltán jó hírnévnek örvendő) filmszemléjének számító, idén május 27. és június 5. között megrendezett kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál egyik „dísze” ugyanis a különc japán függetlenfilmes, Szono Sion életművéből rendezett retrospektív vetítéssorozat.

„A kortárs japán filmnek ez a képromboló, provokatőr és hihetetlenül ötletgazdag fenegyereke bámulatos könnyedséggel vált egyik műfajról a másikra, és épp akkor húzza ki a lábad alól a szőnyeget, amikor úgy érzed, hogy rájöttél a csavarra” – mondja Mihai Chirilov, a TIFF művészeti igazgatója a rendezőről, aki egyszer már szerepelt a fesztivál Határok nélkül szekciójában, a Himizu című filmjével.

Ezt a képet a Bűn és kéjvágyból nem is mertük címoldalra tenni

A Szono Sion-retrospektív keretében a rendező tíz munkáját tekinthetik meg azok, akik elég bátrak (vagy elvetemültek) az efféle vizuális élményekhez: itt lesz a Love Exposure, a Guilty of Romance (ez magyarul Bűn és kéjvágy címmel futott), a Tag, a Suicide Club, a Noriko’s Dinner Table, a Shinjuku Swan, a The Virgin Physics, a Love&Peace, a The Land of Hope és a Be Sure to Share. Csupa tömény, bizarr, hátborzongató darab, ha lehet hinni a szakértőknek.

Hirdetés

„Kedvcsinálónak” álljon itt a Tag című film nyitójelenete. Nos, ha ilyen a kezdés, bele sem merünk gondolni, milyen a folytatás.

De ez úgyis kiderül az idei TIFF-en.

Hirdetés