Szono Sion: Bűn és kéjvágy (Guilty of Pleasure)
J-TIFF
pazs
2016. április 7. csütörtök, 15:32
… a kolozsvári TIFF-en. Vér, szex, erőszak, halál a nippon mozi fenegyerekétől, Szono Siontól.

Akik attól tartottak, hogy idén talán nem fogják megkapni a szokott (bár az utóbbi években némileg kisebb mértékű) adagjukat a Távol-Kelet, hmm, különös kortárs filmművészetéből, azok fellélegezhetnek. A Románia legnagyobb (és a kelet-közép-európai régióban is méltán jó hírnévnek örvendő) filmszemléjének számító, idén május 27. és június 5. között megrendezett kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál egyik „dísze” ugyanis a különc japán függetlenfilmes, Szono Sion életművéből rendezett retrospektív vetítéssorozat.

„A kortárs japán filmnek ez a képromboló, provokatőr és hihetetlenül ötletgazdag fenegyereke bámulatos könnyedséggel vált egyik műfajról a másikra, és épp akkor húzza ki a lábad alól a szőnyeget, amikor úgy érzed, hogy rájöttél a csavarra” – mondja Mihai Chirilov, a TIFF művészeti igazgatója a rendezőről, aki egyszer már szerepelt a fesztivál Határok nélkül szekciójában, a Himizu című filmjével.

Ezt a képet a Bűn és kéjvágyból nem is mertük címoldalra tenni

A Szono Sion-retrospektív keretében a rendező tíz munkáját tekinthetik meg azok, akik elég bátrak (vagy elvetemültek) az efféle vizuális élményekhez: itt lesz a Love Exposure, a Guilty of Romance (ez magyarul Bűn és kéjvágy címmel futott), a Tag, a Suicide Club, a Noriko's Dinner Table, a Shinjuku Swan, a The Virgin Physics, a Love&Peace, a The Land of Hope és a Be Sure to Share. Csupa tömény, bizarr, hátborzongató darab, ha lehet hinni a szakértőknek.

„Kedvcsinálónak” álljon itt a Tag című film nyitójelenete. Nos, ha ilyen a kezdés, bele sem merünk gondolni, milyen a folytatás.

De ez úgyis kiderül az idei TIFF-en.

comments powered by Disqus
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.
Csodák márpedig vannak.
A parlament megszavazta a bizalmatlansági indítványt.