Ismét a TIFF hozza a legkülönlegesebb zenéket

Egy elszállt Űrodüsszeia, román népzenétől elszállt két amerikai és egy elszállt finn tangóharmonikás a TIFF eddigi koncertmenüjén.
Hirdetés

Zenefesztiválok sem hoznak olyan különleges zenéket Kolozsvárra, mint a TIFF filmfesztviál idén május 27. és június 5. között. Két koncertet filmmel és kettőt film nélkül harangozott be a fesztiválszervezők mai közleménye, mindegyikre mától lehet jegyet vásárolni.

Egy dobosból és gitárosból álló francia duó Stanley Kubrick klasszikusához, a 2001: Űrodüsszeia című filmhez írt új zenét. A néma és hangos filmekhez egyaránt zenét író Zone Libre űrutazására 15 lejjel fizethetünk be itt. Be- és felszállás május 29-én 19 órakor a Diákművelődési Házban.
 
 
Május 30-án, este nyolctól ugyanott Kimmo Pohjonen finn tangóharmonikás fog elszállni saját, misztikussá fokozott dzsesszzenéjére. A 35 éves zenész már több mint tíz albumot adott ki, körbeturnézta a világot, játszott együtt a kortárs komolyzenében utazó Kronos Quartettel, illetve az ukrán világzenét játszó, 2013-ban a TIFF-en is fellépett DakhaBrakha együttessel. Az egyedi stílusban harmonikázó zenészről dokumentumfilmet is fognak vetíteni a TIFF-en Soundbreaker címmel. Koncertjére a jegy elővételben 25 lejbe kerül, május 1. után 30 lejbe.
 
A cigányzenétől a klezmeren át a mariachiig mindent keverő, A Hawk and a Hacksaw nevű amerikai duó két koncertet is fog adni. Május 31-én a Diákművelődési Házban Szergej Paradzsanov filmjét, a Kárpátok egzotikumának számító huculokról forgatott, Elfeledett ősök árnya című alkotást festik alá élőzenével úgy, hogy egyenként akár három hangszeren is játszanak egyidőben. 
 
Paradzsanov filmje egyike azon nagyon keveseknek, amelyek hucul nyelven szólalnak meg, zenével dúsítva pedig 15 lejért élvezhetjük. Június elsején este tíz órától a román népzenéből is ihletődő duó a TIFF Házban koncertezik.

Hirdetés