Dán spermával gyarapodik a nemzet

Romániában nincs spermadonor, de sebaj, jönnek a vikingek!
Hirdetés

Egyik évről a másikra 20 százalékkal nőtt Romániában a dániai spermabankokból származó örökítőanyag behozatala és a tendencia növekvő. Az Országos Transzplantációs Ügynökség szerint tavaly gyakorlatilag minden nap jóváhagytak egy spermaimport-kérelmet.

A spermát azért kell külföldről importálni, mivel Romániában nincs spermabank, ráadásul a donorokat sem fizetik meg.

Tavaly egyébként a romániai magánklinikákon 308 olyan pár vett részt mesterséges megtermékenyítési programban, aki Dániából rendelte az örökítőanyagot.

A dániai spermabank honlapján egyébként rassz, a haj és a szem színe, a vércsoport, a testsúly és a képzettség szerint lehet spermadonort választani, a spermát pedig a megtermékenyítést végző klinika rendeli meg. Vannak olyan párok is, akik kifejezetten szőke, skandináv kinézetű utódot kívánnak maguknak.

A program egyébként nem olcsó mulatság. Az egyik magánklinikán 2500 euróba kerül a peteset megtermékenyítése, további 500 euró a beültetés, az örökítőanyag adagja pedig 1000 euróba kerül, az igénylők pedig általában két mintát vásárolnak meg.

Hirdetés

Romániában évente mintegy 5000 mesterséges megtermékenyítést végeznek, 40 százalékos sikerrel.

Koppenhágában működik a világ legnagyobb spermabankja, a Cryos.

A dán sperma egyébként nem csak Romániában népszerű. Például Nagy-Britanniában a megtermékenyítések egyharmada Dániából rendelt örökítőanyaggal történik. „Ez olyan, mint a viking invázió i. sz. 800-ban. Korábban hajókkal történt az invázió, most meg spermával!” – fogalmazott viccesen egy brit termékenységi szakértő a Daily Mail-nek.

Hirdetés