A multikulti nem megoldás, de a bezárkózás sem

Jól tippelnek, hogy ez nem a Fidesz, hanem egy másik jobbközép párt kongresszusán hangzott el.
Hirdetés

Vastapsot kapott Angela Merkel német kancellár pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) karlsruhei kongresszusán elmondott beszéde után. Az ovációt az indokolhatja, hogy a Bundeskanzlerin szónoklatából egyfajta szintézisre törekvő politikus képe rajzolódott ki, aki megpróbálja összebékíteni a német jobbközép táboron belüli, a menekültkérdéssel kapcsolatos különböző nézőpontokat.

A befogadás humanitárius kötelesség

A CDU-nak keresztény pártként tudomásul kell vennie, hogy a menekülthullámmal nem tömegek özönlenek Németországba, hanem emberek érkeznek, akiknek méltóságát tiszteletben kell tartani – szögezte le Merkel. A pártelnök-kancellár a menekültválságban követett politikáját magyarázva érthetőnek nevezte, hogy a Németországba érkező menedékkérők nagy száma aggodalmat okoz a lakosságban. Jogos az aggodalom amiatt, hogy a menekültek tartósan megváltoztatják az országot és a német kultúrát – tette hozzá.
 
Ugyanakkor a „21. században a bezárkózás nem ésszerű választás”, a menekültek beáramlása pedig lehetőségeket, esélyt is jelent. Ennek felismeréséhez a CDU tagjainak, támogatóinak fel kell idézniük a CDU alapító eszméit, mindenekelőtt a párt politikáját vezérlő „keresztény emberképet” – mondta. A szeptember 5-ére virradó éjjelen kialakult helyzet, amikor a Budapesten rekedt menekültek ezrei gyalog mentek az autópályán Ausztria felé, „az európai értékek próbatétele” volt, Németország és Ausztria pedig „a humanitás parancsára” úgy döntött, hogy beengedi ezeket az embereket.
 

A multikulti önátverés 

A kancellár ugyanakkor határozott elvárásokat is megfogalmazott a befogadott emberek felé. A menekülteknek be kell illeszkedniük a társadalomba, és tiszteletben kell tartaniuk a német értékeket és törvényeket, valamint meg kell tanulniuk németül. A multikultit nemes egyszerűséggel önátverésnek nevezte, mert „párhuzamos társadalmak” kialakulásához vezet. Merkel szerint érezhetően csökkenteni kell a menedékkérők számát, mert ez mindenkinek érdeke: Németországnak, Európának és maguknak a menekülteknek is. Ehhez európai megoldásra van szükség, és szoros együttműködésre a kibocsátó- és tranzitországokkal.
 
Merkel a határvédelem fontosságáról is beszélt: szerinte az európai menekültválság Schengen „első nagy próbatétele”, amely rögtön meg is mutatta, hogy a rendszer a külső határok őrizetében még „nem nőtt fel a feladathoz”. Márpedig Schengenre nagy szüksége van Németországnak, hiszen Németországé a legnagyobb uniós gazdaság, az EU közepén fekszik és sok szomszédja van.„Sikerülni fog” („Wir schaffen das!”) – hangsúlyozta ismét sokat idézett jelmondatát Merkel.

Hirdetés