Három este négy jazzkoncert

Mini dzsesszfesztiválként zajlik idén a Transilvania Jazz Fesztivál.
Hirdetés

Az ünnepi giccs utáni felüdülésként is hat a Transilvania Jazz Fesztivál idei kiadása: december 2. és 4. között négy koncerten lesz érdemes fülelni Kolozsváron a Diákművelődési Házban. (A fesztivál egyébként Kolozsvár leghosszabb életű dzsesszfesztiváljának tartja magát, 2006-ban rendezték meg először, tudtuk meg a sajtótájékoztatón a bal oldalon ülő Simona Hodoș szervezőtől.)

1. A Sebastian Spanache Trio 

tartja a nyitókoncertet szerdán este 8 órától. Annyira intenzíven koncertezik, hogy idén már legalább másodjára játszik Kolozsváron a 2011-ben alakult zenekar. Eddig két albumot jelentetett meg, 2013-ban a Humanized, 2014-ben az A Pasha’s Abstinence címűt.
 
A névadó Sebastian Spanache zongorán, sőt wurlitzeren is játszik, Sánta Csaba bőgőzik, Radu Pieloiu dobol.
 
 
 

2. Storytellers – Acoustic Blues

akusztikus bluest játszik december 3-án szintén este nyolctól ugyanott, a Studházban. Az akusztikus blues egy akusztikus gitárt, szájharmonikát és énekhangot jelent, ezeken Marcian Petrescu és Florin Giuglea játszik.
 
 
 

3. A Bodurov Trio

vezetője a bolgár Dimitar Bodurov zongorista, szintén december 3-án lép fel este kilenctől a Studházban. Sokat merít a bolgár népzenéből, és ezzel keresztül-kasul szeli Hollandiát, Belgiumot, Németországot, Ausztriát, Luxemburgot..
 
 
 

4. A Paolo Profeti European Collective

zenél a fesztivál utolsó estéjén, december 4-én fél kilenctől. Paolo Profeti zeneszerzővel együtt hatan játszanak a zenekarban: Paolo Profeti szaxofonozik, Florian Radu harsonázik, Davide Incorvaia zongorázik, Sorin Romanescu gitározik, Michael Acker bőgőzik, Alessandro Rossi dobol. Post Bopot mediterrán muzsikával keverő Waiting for Bucharest című albumuk lesz kolozsvári koncertjük alapja.
 
 
 
A koncertekre a jegyek 20 lejbe kerülnek, 15 lej a kedvezményes jegyár, és már 19-től be lehet szerezni. A fesztiválbérlet 45 lej, kedvezményre jogosultaknak 30. Jegyeket, bérleteket sajnos csak személyesen lehet megvásárolni a Dieselben, illetve koncertek előtt a Diákművelődési Házban.
 
A koncerteken kívül Alexandru Şipa muzikológusnak is bemutatják két könyvét Jazz Cocktail és Teme de jazz – compozitori români címmel. Az utóbbit csak szerkesztette, ugyanis 17 hazai dzsesszzenész 87 szerzeményét tartalmazza kottán. Beszélgetni is lehet majd a zenészekkel, ezeknek a találkozóknak az időpontja még nem ismert.

Hirdetés