Együtt hóban, fagyban

Ez lehetne a mottója a Kolozsvári Magyar Napok téli kiadásának. Intim Torna Illegál és disznóvágás – legál.
Hirdetés

Kipróbáljuk, hogyan esik télen az, amit nyáron annyira szeretünk: a Kolozsvári Magyar Napok. Egyszerűen Téli fesztivál a neve, december 11-20. között zajlik, közterek helyett termekben fogunk bulizni, és Oszkár sapkát húz. Természetesen a magyarnaposok szervezik. A mai beharangozón megígérték, nem lesz olyan tömény, mint nyáron, de nem fogunk unatkozni.

Rengeteg nyári program visszaköszön: filmvetítések, színházi miniévad, opera, kiállítások, könyvbemutatók, orgonakoncertek, komolyzenei koncertek és tömegkoncertek. Ez utóbbiakat a régi, Horia Demian Sportcsarnokban, illetve a Diákművelődési házban tartják majd: 12-én fellép a Bagossy Brothers és a Hooligans, 13-án az Intim Torna Illegál és a Pannonia Allstar Ska Orchestra, 19-én a Tolcsvay László és az FG-4 Fonográf emlékzenekar. 
 

„Kicsi pénz, sok-sok stílus”

A színházba, operába az ott szokásos jegyet kell váltani, a nagy koncertekre esténként (vagyis nem fellépőkként) 15 lej a beugró. Jegyeket holnaptól lehet vásárolni a Biletmasteren, és érdemes minél hamarabb megvenni őket, mert a helyek száma korlátozott: a Studházba mintegy 850-en, a sportcsarnokba 2500-an férnek be – figyelmeztetett Gergely Balázs főszervező, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke.
 
A Téli fesztivál a fúziós dzsesszt játszó Infinity koncertjével kezdődik a Music Pubban pénteken, december 11-én este, és a jubiláló Csárdáskirálynővel zárul december 20-án az operában. Fesztív nyitó- és zárógálára, szervezői és politikusi szpícsekre ne is áhítozzunk – lomboztak le elégedetten a szervezők. A részletes programot a napokban véglegesítik, és közzéteszik a honlapon, illetve a Magyar Napok Facebookján. Papíron a rendezvény előtt egy héttel böngészhetjük majd.
 
Gergely Balázs | Fotó: Szabó Tünde
 
Gergely Balázs | Fotó: Szabó Tünde
 
Ha az ünnepek előtti időszakot nem ajándékok utáni rohangálással töltjük, akkor ugorjunk be az Adventi Sokadalomba az Apáczai líceumban, ajándékozzunk az ODFIE-vel, menjünk el forradalmi városnézésre a Korzó Egyesülettel, vagy tanuljunk filmes forgatókönyvet írni az erre szánt workshopon. A gyerekeket karácsonyi díszek készítésével, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, gyerektáncházzal köti le az erről már híres Életfa Egyesület és a most indult Mikó óvoda. 
 
Szintén nappali program, de olyan, amilyen még nem volt:
 

disznóvágás lesz a Bulgakov udvarán!

December 19-én áldozzák fel nyilvánosan és legálisan, EU-konform módon a sertést pálinkával, népzenével, jókedvvel. 
 
Amit nagyon szerettek volna, de nem jön össze, legalábbis idén, az egy exkluzívabb karácsonyi vásár lett volna a Karolina téren. Nem olyan zsibvásáros, mint amilyen a Főtéren alakul, hanem olyan jellegű, mint Budapesten a Vörösmarty téren – magyarázta Gergely Balázs. 
 
A meghitt forraltborozást máshol kell megejtenünk, mert a városháza jópár évvel ezelőtt olyan szerződést kötött a Karolina téri kávézókkal, kocsmákkal, hogy 2018-ig az év minden hónapjára kibérelhették Kolozsvár egyik legértékesebb, legreprezentatívabb közterét. Ezt már Horváth Anna alpolgármester részletezte hozzátéve, a szerződést nem a mostani városvezetés kötötte, és reméli, a felek rugalmas hozzáállásával elérhető, hogy a következő években más is helyet kapjon ott legalább a téli hónapokban.
 
Horváth Anna alpolgármester | Fotó: Szabó Tünde
 
Horváth Anna alpolgármester | Fotó: Szabó Tünde
 
A Téli fesztivál büdzséje mintegy 60 ezer euró, mondta Csigi Levente szervező, ez nagyjából megfelel az első, öt évvel ezelőtti Kolozsvári Magyar Napok költségvetésének. Az összeg felét magyarországi intézményeknél (Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alap) pályázták meg és nyerték el, az egyik negyedét kolozsvári helyi vállalkozók adják össze, a másikat az önkormányzati támogatás és a jegybevételek teszik ki. A lebonyolításhoz szükséges, 70-80 fős önkéntesgárdát ezúttal is a KMDSZ biztosítja, mondta Dobra Imola szervező.
 
Az önkormányzat egyetlen összeget ítélt meg év elején a Magyar Napokra, és a szervezőkre bízta, hogyan osztják azt el a nyári főrendezvény és a már akkor tervezett téli kiadás között – mondta Horváth Anna, aki bízik abban, hogy a kolozsváriak ezt a rendezvényt is ugyanúgy fogják szeretni, mint a Magyar Napokat, és sálban-sapkában is ugyanolyan jól esik majd összefutniuk a kultúrprogramokon és bulikon, mint a nyári melegben. 
 
Ez egyelőre egy tesztverzió, próbakiadás, akárcsak a Gyalui Kastélynapok, hangsúlyozta Gergely Balázs, szeretnének hagyományt teremteni a Téli fesztiválból, de ez egyértelműen a közönség visszajelzésén múlik majd. 
 
Vagyis menjünk el, és próbáljuk ki mi is, milyen fesztiválozni télen.
 

Hirdetés