Kafka először kolozsvári színpadon

Cseh szerző, cseh rendező, nagyon is európai Amerika-utópia: pénteken bemutató a kolozsvári színházban.
Hirdetés

A kolozsvári színház történetében először kerül színpadra a huszadik század egyik legjelentősebb írója, Franz Kafka műve alapján készülő előadás. Michal Dočekal, a prágai Nemzeti Színház művészeti igazgatója második alkalommal dolgozik Kolozsváron. Ezúttal ismét egy cseh szerző művét adaptálja színpadra, Franz Kafka Amerika című regényéből, valamint más Kafka-szövegek felhasználásával készül az azonos című produkció. 

Az Amerika bemutatójára pénteken, november 27-én este 7 órakor kerül sor a nagyszínpadra épített stúdiótérben, a következő előadás időpontja november 28., szombat, 19 óra. 
 
Michal Dočekal rendező a bemutató kapcsán szervezett sajtótájékoztatón elmondta, a darabválasztással a vasfüggöny leomlásának 25. évfordulójára is szeretne megemlékezni. „A regényben megjelenő utópisztikus Amerika-képpel az elmúlt két évtizedben a kelet-európai posztkommunista országokban alkalmunk volt erőteljesen konfrontálódni. Karl Rossmann sorsában így mindannyian magunkra ismerhetünk. A történet ezért nem csupán a benne felvetett, és bennünket is egyre közelebbről érintő problémák miatt aktuális (emigráció, nacionalizmus, a hatalom mindenütt jelen levő befolyása)” – nyilatkozta még a rendező. Meglátása szerint e művében

Kafka Amerikán keresztül sokkal inkább Európáról beszél.

Az előadás főszerepét, Karl Rossmannt, a hazáját kényszerből elhagyó fiatalembert Bodolai Balázs alakítja, dúsgazdag szenátor nagybátyját Bács Miklós. További szerepekben Györgyjakab Enikő, Dimény Áron, Albert Csilla, Panek Kati, Viola Gábor, Orbán Attila, Sinkó Ferenc.
 
Amerika-sajtótájékoztató a kolozsvári színházban
 
A stáb összedugja a fejét a sajtótájékoztatón | Fotó: Biró István
 
Az előadás létrehozásában a rendező alkotótársai voltak Visky András dramaturg, Martin Chocholušek díszlettervező, Zuzana Bambušek jelmeztervező, Ivan Acher zeneszerző, valamint Szabó G. László, a rendező munkatársa, Viola Gábor rendezőasszisztens, Deák Katalin, a dramaturg munkatársa.
 
Az előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában (hétköznapokon 10-14 óra között, valamint előadások előtt másfél órával, tel.: 0264-431986), valamint a www.biletmaster.ro oldalon. 

Hirdetés