Terminátorok, ha találkoznak: Lucian Boia és Sabin Gherman (VIDEÓ)

A neves történész szerint Románia ma is sokszínű ország, és nem kéne annyit rugózni a történelmi sérelmeken.
Hirdetés

Sem Lucian Boiát, sem Sabin Ghermant nem kell különösebben bemutatni a nagyérdeműnek: előbbi a román történelmet sajátos, mondhatni mítosztalanító perspektívából láttató történeti munkáiról ismert, utóbbit a transszilvanista-autonomista mozgalom talán legismertebb figurájaként tartják számon. 

Gherman egy televíziós beszélgetőműsort vezet, a Románia A-tól Z-ig (România de la A la Z) címűt, legutóbb pedig a Kolozsváron tartózkodó Boia volt a vendége. Beszélgetésük egyik központi témája volt Erdély és a román önismeret viszonya, románok, magyarok, németek, zsidók együttélésének problémája. 

Lucian Boia úgy gondolja, Románia még mindig sokszínű ország, annak ellenére, hogy az elmúlt évszázad politikai elitjei mindent megtettek annak érdekében, hogy ez megváltozzék – elég, ha a zsidók vagy a dobrudzsai tatárok sorsára gondolunk (Dobrudzsát a románok szabályosan gyarmatosították, mondja a történész).
 
Ki fél Erdélytől és miért? – teszi fel a kérdést Gherman, mire Boia leszögezi: a románok Erdély elvesztésétől való félelme megalapozatlan, a magyarok nem szaladnak el Erdéllyel, és különben sem kéne annyit rugózni a történelmi sérelmeken, mert senkit nem az érdekel, hogy Vitéz Mihály mikor és hogyan „egyesítette” Romániát, hanem hogy mit tud felmutatni ma.
 
A műsor felvétele két részben, de teljes egészében megtekinthető. Íme:
 

Hirdetés