Történelmi korok ízeivel csábítanak a Várkert Fesztiválra

Különböző korok konyhái elevenednek fel a Várkert Fesztivál gyalui lakomáján. Még lehet jelentkezni a főzőversenyre.
Hirdetés

Az október 10–11-én zajló Várkert Fesztivál keretében Korok, konyhák, kóstolók címmel főzőversenyt szerveznek, melynek célja: „a térség gazdag történelmi múltjának, és a különböző korok étkeinek, receptjeinek felelevenítése”. A fesztivál sajtóirodája által a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény szerint a fakanálforgatás október 10-én, reggel 9-kor kezdődik.

Olyan profi vagy amatőr szakácsok, baráti társaságok, munkaközösségek jelentkezését várják, akik szívesen főznének szabadtéren valamelyik történelmi kor receptje szerint. Jelentkezni október 5-ig a varkertfesztival@gmail.com e-mailcímen vagy a 0742-591-639-es telefonszámon lehet. Szakmai zsűri fogja díjazni az ételeket, de

nemcsak az ízük, hanem a tálalás, díszítés, az adott kor hiteles megjelenítése alapján.

A főzéshez szükséges alapfelszereléseket (előzetesen jelzett igény alapján tűzifát, vagy gázpalackot és gázégőt, egy 3×3 méteres sátrat, egy sörasztalt, valamint két sörpadot ) a szervezők biztosítják, a hozzávalókról a csapatoknak kell gondoskodniuk. Az elkészült ételeket a zsűri és a Várkert Fesztivál látogatói fogyasztják el.

A 10 lejes kóstolójegyekből befolyt összeget, a Kolozsvári Magyar Napok adománygyűjtő akciójához kapcsolódva a kárpátaljai gyerekeknek ajánlják fel a szervezők. A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt étel készítői a Gyalui Várkert Mesterszakácsa 2015 címét nyerik el. Másnap egy mintegy 450 kg-os nyárson sült ökörhöz illő körettel lehet megmérközni a Gyalui Várkert Köretmestere címért. A benevezett csapatok legtöbb 5 főből állhatnak.

Minden tag ingyen vehet részt a fesztivál mindkét napján.

A szervezők felhívják a figyelmet, hogy a főzőverseny a castrum területén, zöld övezetben lesz, ezért az októberi változékony időjárás miatt gumicsizma és esőkabát ajánlott mindenkinek. A jó hangulat garantált, mivel mezőségi és kalotaszegi népzenészek fogják húzni a talpalávalót.

Hirdetés