SPOT: magyarság-magyarázás a színház nyelvén

A magyar identitás mibenlétét járják körül azok a fiatal, pályakezdő színészek és már tapasztalt „színházcsinálók”, akik részt vesznek a nagykárolyi SPOT-on.
Hirdetés
Július 5–15. között Nagykárolyban ismét összeáll a SPOT független színházi társulat, hogy tíz napon keresztül tartalmas időtöltést szolgáljon a Kárpát-medence különböző régióiból érkező „színházcsinálóknak”. A találkozó célja egy olyan előadás megvalósítása, melynek központi témája a nemzeti identitás.
 
Az idei előadás munkacíme Mi a mi?, alcíme pedig MAGYARázat egy felvonásban. Benkó Bence és Fábián Péter,  rendezők elárulták, hogy a címet Esterházy Pétertől „lopták”, aki a 2005-ben megjelent Mi a magyar? című tanulmánykötetben közzétett cikkének adta ezt a címet. Az író a kérdésre tovább bonyolította a „mi a mi?” felvetéssel. „Tíz év telt el a cikk megjelenése óta, és a kérdés mit sem vesztett aktualitásából. Mielőtt elkezdjük kutatni magyarságunk, azt a kérdést kell megválaszoljuk, mi a kérdésfelvetés oka” – fogalmaztak a szervezők sajtóközleményében.
 

A darabot a budapesti K2 Színház, valamint budapesti, marosvásárhelyi, kolozsvári, nagykárolyi, és szabadkai ifjú színészek közösen hozzák tető alá egy laboratóriumi típusú kísérleti színház keretében, a Bobáld régészeti lelőhelynél. A csapat olyan művészekből áll össze, akik az évek során részt vettek diákokként a SPOT Fesztiválon. Az alkotói munkát a  K2 Színház vezeti. Továbbá meghívást kapott Bodea Tibor és Fándly Csaba, két Nagykárolyban született színész is. A bemutató a kilencedik alkalommal megtartandó  Színművészeti Egyetemek és Főiskolák Nemzetközi Fesztiválján, vagyis a SPOT-on lesz megtartva november 21-én.

Hirdetés