Autonomisták egymás közt: Gherman és Duică beszélget (VIDEÓ)

„Közellenség-e”, aki hisz az erdélyiségben? Erről beszélgetett a transzszilvanizmus két román élharcosa – házigazda és vendége – egy tévéműsorban.
Hirdetés

Az erdélyi magyar közönségnek sem Sabin Ghermant, sem Tudor Duică-t nem kell bemutatni: az erdélyi autonomista mozgalom talán két legismertebb arcáról van szó. Sabin Gherman történetesen a Look TV Románia A-tól Z-ig (Romania de la A la Z) című műsorának házigazdája, aki ezúttal „eszmetársával”, az Erdélyi Demokrata Liga vezéralakjával beszélgetett az erdélyi gondolat esélyeiről.

A beszélgetés során meglehetősen változatos skálán mozogtak térben is időben: szó esik itt a jelenlegi romániai politikai helyzetről épp úgy, mint történelmi kérdésekről. Valóban „egyesítette” Mihály vajda a három „román” fejedelemséget? Mítosz vagy valóság az erdélyi románság kizárólagos jobbágystátusza és elnyomatása a magyar nemesség által? Mi lehet a szerepe a regionális identitásoknak a mai Romániában?

Gherman meg Duică is többször példaként hivatkoznak Magyarországra, amely szerintük képes megbecsülni a történelmi területén levő kulturális örökséget (Gherman például Aquincumot említi, amelyet attól függetlenül példaszerűen megőriztek, hogy a magyar népnek nincs köze a latinitáshoz). Duică amellett érvel, hogy minden kulturális teljesítmény, amely a mai Románia területén keletkezett, a szász, magyar, zsidó, cigány etnikumúaké is, teljes értékű része a nemzeti örökségnek.
 
Többet nem árulunk el, itt a teljes videó, tessék megnézni, mert érdemes.
 
 

Hirdetés