Veszélyben az Igazi Csíki Sör

Pert vesztett a székely ital gyártója a Heineken ellen.
Hirdetés

Elveszítette alapfokon azt a pert az Igazi Csíki Sör gyártója, amelyet a Heineken Románia indított ellene szellemi tulajdon megsértése miatt. A Hargita Megyei Törvényszéken pénteken hirdették ki az ítéletet.

Az ítélet szerint a csíkszentsimoni sörgyárat működtető Lixid Project kft. megsértette a Heineken szellemi tulajdonát az Igazi Csíki Sörk márkanév használatával.

A bíróság döntése értelmében az alperesnek tilos használnia a Csíki Sör márkamegnevezést, ugyanakkor nem használhatják a csikisor.ro, valamint a csikisor.com doménneveket sem.

Ezenkívül az alperesnek meg kell semmisítenie összes, készleten és piacon levő Csíki Sör nevű termékét és vissza kell vonnia hirdetéseit és reklámjait is.

A Lixid Project kft.-nek meg kell fizetnie a mintegy 35 ezer lejes perköltséget is.

A Csíki Sör Manufaktúra pénteken közleményben tudatta, hogy fellebbez a döntés ellen, és folytatja az Igazi csíki sör gyártását és forgalmazását. „Tudjuk ugyanúgy, mint minden székely és erdélyi magyar ember, hogy sem a Heinekennek, sem másnak rajtunk kívül soha nem volt a kereskedelemben Igazi csíki sör vagy Csíki sör nevű magyar márkája” – áll a cég közleményében. 

Hirdetés

A sörgyártók jogvitájában márciusban már született egy jogerős ítélet. Akkor a suceavai táblabíróság elutasította jogerősen a Heineken Románia kérését, amelyben a multinacionális cég törvényszéki elnöki rendelettel próbálta azonnali hatállyal bezáratni az Igazi csíki sört gyártó csíkszentsimoni gyárat.

Lénárd András egy korábbi interjúban valószínűsítette, hogy a márkaperben nem Romániában születik meg a végső döntés. Elmondta, hogy a Heineken a romániai pereskedés mellett a spanyolországi Alicantéban székelő uniós szabványügyi hivatalhoz (OHIM) is panaszt nyújtott be. Az ottani eljárás szintén folyamatban van.

A Heineken 2014 decemberében perelte be az Igazi Csíki Sör gyártóját. A holland multi szerint a az Igazi Csíki Sör márkanév megtévesztően hasonlít a Heineken csíkszeredai sörgyárában palackozott Ciuc Premium márkanevéhez.

A Heineken egyébként bírósági rendelettel is megpróbálta bezáratni az Igazi Csíki Sört gyártó csíkszentsimoni gyárát, a kérést márciusban jogerősen elutasította a Suceava megyei táblabíróság.

Hirdetés