Mit gondol az elnök?

Mnket, magyarokat, kisebbségeket illetően az új elnök is legfeljebb másfeles beszédet alkalmaz. Vagy, ami még félelmetesebb: még ő sem mondhatja ki, amit erről a kérdésről, igenis létező kérdésről gondol!
Hirdetés

„No, szóval miután már elkönyveltük, hogy a román állam jól végzett munkáját az új államfő is ennyire méltányolja, és elődjéhez hasonlóan ugyanazokat a nemzeti kommunista szólamokat szajkózza, mint derült égből a villámcsapás, az RMDSZ kongresszusának küldött üzenetében Klaus Iohannis teljes fordulattal elismerte, hogy »a nemzeti kisebbségek sok célkitűzése megoldatlan még Romániában«, és »sok még a tennivaló olyan kisebbségi célkitűzések elérésében, mint a törvények által rögzített jogok gyakorlati érvényesítése vagy a nemzeti identitás megőrzését szolgáló garanciák javítása«. Sokan örömmel nyugtázták a valósághoz közelebb eső álláspontot.

Magam is – aki nem vagyok feltétlen híve a lassú észjárású politikusoknak – elismerően csettintettem: észre térni is jobb későn, mint soha! Éberebb kommentelők persze észrevették, hogy az első kijelentést, amivel tagadott, Németországban tette, a másodikkal, az elismerővel pedig az RMDSZ-nek udvarolt, idehaza – mindenképpen az oly divatos kettős beszéddel vádolva az új elnököt.

Aztán kiderült, hogy szó sincs kettős beszédről, legfeljebb – ha lehet ezt mondani – másfeles beszédről van szó.Az történt ugyanis, hogy az államelnök, pontosabban az államelnöki hivatal, ha úgy tetszik, a Cotroceni Palota hivatalos honlapjáról, Iohannis üzenetéből egyszerűen eltűnt a magyar kisebbségre, a magyar kérdésre vonatkozó rész! Volt, nincs. Az utolsó, hivatalos fenn maradt verzióban tehát egy szó sem esik »a nemzeti kisebbségek sok megoldatlan kérdéséről«, sem „a tennivalókról a törvények által rögzített jogok gyakorlati érvényesítése vagy a nemzeti identitás megőrzését szolgáló garanciák javítása” terén. Vagyis visszaállt a »nincs magyar kérdés« állapot, s ha most valaki megkérdezné, egyáltalán megkérdezhetné Klaus Iohannistól, hogy van-e magyar kérdés, gondolom, kitalálják, hogy mit válaszolna…

A sajtóban azonban – scripta manent – megvan az eredeti megállapítás. Volt egy illúziónk. De elmúlt, bennünk is visszaállt az eredeti állapot. A meggyőződés, hogy minket, magyarokat, kisebbségeket illetően az új elnök is legfeljebb másfeles beszédet alkalmaz. Vagy, ami még félelmetesebb: még ő sem mondhatja ki, amit erről a kérdésről, igenis létező kérdésről gondol!”

Hirdetés