Fogy a magyar! Mit tehet a közmédia?

Hát stratégiákat talál ki, hogy megakadályozza az asszimilációs folyamatokat. Ha lehet.
Hirdetés

A XXI. században drámai méreteket ölt a szórványosodás a határon túli magyarság körében. Ma Erdélyben legalább öt-hatszázezer, az egész Kárpát-medencében (Szlovákiában, Kárpátalján, Vajdaságban, Horvátországban, Szlovéniában és Burgenlandban) pedig további három-négyszázezer magyar él szórványban.

Az asszimiláció, a népességfogyás és az egyre gyakoribb vegyes házasságok mind-mind azt a tendenciát erősítik, hogy a tömbmagyar területek száma csökken, a szórványban élőké pedig nő, így félő, hogy ott, ahol eddig kisebb számban éltek magyarok, végleg eltűnhetnek ezek a közösségek.

A probléma súlyos kérdéseket vet fel. Ezekre igyekszik válaszolni a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári székhelyű Természettudományi és Művészeti Kara, a Video Pontes Stúdió és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Kós Károly Kollégiuma által szervezett konferencia.

A konferencia címe: A Kárpát-medencei szórványmagyarság és a közmédia viszonya.

Helyszíne: Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Természettudományi és Művészeti Karának székhelye, Kolozsvár, Tordai út 4. sz.

Hirdetés

Időpontja: 2015. április 26-28.

A részletes programot lásd itt.

Hirdetés