Múzeum nyílhat a kommunizmus legnagyobb monstrumában

A román parlament épületében kaphat helyet a kommunizmus múzeuma, ha a szenátus és a képviselőház is rábólint a PNL törvénytervezetére.
Hirdetés

Törvénytervezetet terjesztett be a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a kommunizmus múzeumának létrehozásáról. A múzeum a parlament jelenlegi épületében kaphat helyet. A kezdeményezők szerint az új intézmény a kommunizmus borzalmait mutatná be, és ezáltal emléket állítanak a korszak áldozatainak. A múzeumalapítás mellett legutóbb Klaus Johannis államelnök szállt síkra. A törvénytervezetről előbb a szenátusnak, majd a képviselőháznak kell döntenie – írta pénteken a Mediafax hírügynökség.

Romániában nem létezik olyan állami múzeum, amely a kommunizmus áldozatainak állít emléket.

Máramarosszigeten létezik ugyan egy ilyen intézmény, de az civil kezdeményezésre jött létre. A tervezet szerint azért éppen a parlament épületében kapna méltó helyet a múzeum, mert a Pentagon után a világ második legnagyobb építményének számító monstrumot „Európa egyik legkegyetlenebb diktátorának” számító Ceaușescu álmodta meg. A betonkolosszus emberéletek, valamint egy egész nemzet áldozatvállalása árán épült meg – érveltek a kezdeményezők. A Nép Háza néven ismert hatalmas méretű épületet az 1980-as évek végén kezdték el építeni. A gigantikus beruházás rendkívül költséges volt, és arra volt hivatott, hogy kielégítse a Ceaușescu-házaspár szeszélyeit és luxusigényét, miközben Románia lakossága nélkülözéseket volt kénytelen elszenvedni, ami végül 1989-ban a román forradalom kirobbanásához, valamint Ceaușescuék és a kommunizmus bukásához vezetett.

A tervezet szerint az intézmény a kulturális minisztérium égisze alatt működne.

Nem újkeletű egy ilyen múzeum alapításának a gondolata. Már Traian Băsescu volt államfő is javasolta 2006-ban, amikor egy történészek által készített jelentés alapján elítélte a kommunizmust. Az ő két elnöki mandátuma alatt azonban nem valósult meg, ezért tavaly decemberben Temesváron az 1989-es romániai rendszerváltozás negyed évszázados évfordulója alkalmából Johannis is szorgalmazta az alapítást.

A jelenlegi államfő állásfoglalása azt követően született meg, hogy tavaly a parlament elutasított egy erről szóló törvénytervezetet, miután a Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök által vezetett kormány nem támogatta az ötletet. 

Fotó: nasul.tv

Hirdetés